NS odmítl dovolání lékaře, jenž dostal podmínku za smrt pacientky

24. 5. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání lékaře, který z nedbalosti zavinil smrt pacientky v nemocnici v Karviné-Ráji. Uložený osmiměsíční trest s podmíněným ročním odkladem tak definitivně platí.


Lékař na gynekologické jednotce intenzivní péče podle rozsudku podcenil ženin stav. Pacientka poté zemřela. Novinářům to sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Událost se stala v prosinci 2004. V nemocnici operovali ženu kvůli tržným poraněním pohlavních orgánů. Lékař podle obžaloby po převzetí pacientky špatně vyhodnotil její vitální údaje, zejména tepovou frekvenci a tlak krve. Nereagoval dostatečně na její celkový špatný stav. Neprovedl další vyšetření ani případnou revizi operace.

Okresní soud v Karviné lékaře loni v lednu uznal vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti. V říjnu jeho odvolání zamítl Krajský soud v Ostravě. V dovolání k Nejvyššímu soudu muž namítal, že rozhodnutí spočívá na nesprávném právním posouzení skutku. Zpochybnil také některé závěry znalců.

Rozhodnutím Nejvyššího soudu zůstává uložený trest v platnosti. „Senát Nejvyššího soudu zjistil, že lékař byl při převzetí pacientky upozorněn na její stav i možné nebezpečí. Sám neučinil žádná další opatření a mezi jeho jednáním i smrtí ženy je příčinná souvislost,“ uvedl Knötig.

Soudci dovolání označili za zjevně neopodstatněné. Proti jejich rozhodnutí není žádný opravný prostředek. Teoreticky připadá v úvahu ještě ústavní stížnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?