NSS bude řešit pokutu 300.000 korun pro zdravotnický holding

30. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší správní soud (NSS) se bude zabývat pokutou 300.000 korun, kterou za údajné chyby při zadávání veřejných zakázek před dvěma lety uložil Zdravotnickému holdingu Královéhradeckého kraje antimonopolní úřad.


Rozhodnutí úřadu včetně pokuty v lednu zrušil Krajský soud v Brně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale podal kasační stížnost. ČTK to potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Podle ÚOHS holding chyboval při veřejných zakázkách z let 2007 a 2008 v hodnotě 35 milionů korun. Způsob zadání zakázek měl omezit soutěžní prostředí. Holding s tím nesouhlasil, nelíbila se mu ani výše pokuty, kterou označil za nepřiměřenou.

Podle názoru ÚOHS holding v rozporu se zákonem rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do nějž zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení. Zakázky se týkaly ultrazvukových přístrojů, hematologických analyzátorů a další zdravotnické techniky. Antimonopolní úřad našel pochybení u šesti zakázek.

Krajský soud v Brně se ztotožnil s většinou závěrů ÚOHS. Případ původně vrátil ÚOHS proto, že se mu nelíbilo odůvodnění pokuty. „Z odůvodnění její výše nejsou zřejmé konkrétné úvahy, které vedly žalovaného k uložení pokuty v příslušné výši,“ uvedl soud ve svém lednovém rozhodnutí.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje tvoří deset akciových společností. Vedle čtyř oblastních a jedné městské nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové nad Labem to jsou firmy, které zabezpečují služby pro zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?