Nutriční intervence u kriticky nemocných

23. 2. 2016 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce

V rámci 18. ročníku kongresu Colours of Sepsis, který proběhl ve dnech 26.–29. ledna v Ostravě, měli účastníci možnost zhlédnout sympozium společnosti Baxter s názvem „Nutriční intervence u kriticky nemocných“. Sympoziu předsedal doc. MUDr. Pavel Těšínský z II. interní kliniky 3. LF UK a FNKV v Praze. Výživa v intenzivní péči Dvě kazuistiky na téma „koho živit na JIP“ prezentoval MUDr. František Novák ze 4. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Ve svých příspěvcích poukázal na kritické body nutriční péče u pacientů v intenzivní péči a možnosti vypořádání se s nimi. „Problém je, že v intenzivní péči nemáme metodu jak dobře hodnotit tělesné zásoby, umíme však poměrně dobře odhadnout závažnost a prognózu onemocnění,“ konstatoval v úvodu MUDr. Novák a upozornil na potřebu určit správný čas zahájení a ukončení umělé výživy, správný výběr živin a cestu podávání. Když není kde brát… Sympozium zahájil přednášející kazuistikou 57leté pacientky, původně obézní diabetičky, přijaté na JIP v říjnu loňského roku pro bolesti břicha, subileózní stav, hypotenzi, dehydrataci a extrémní nutriční marasmus. Pacientka měla při přijetí BMI 14, vážila 38 kg – zhubla celkem 52 kg a netolerovala ani minimální porce perorálně. Přeložena byla z interního oddělení s diagnózou uzávěru t. coeliacus a infekční endokarditidou. V průběhu hospitalizace byla nasazena totální parenterální výživa, provedeno několik rozsáhlých břišních chirurgických výkonů, poté pacientka upadla do těžkého septic



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?