Nymburská nemocnice má začít připravovat oddělení intenzivní péče

11. 3. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
V dubnu by se v Nemocnici Nymburk měla začít připravovat stavební dokumentace nového oddělení následné intenzivní péče. Do konce března by měla být uzavřena smlouva se společností Chronicare, která si oddělení v nemocnici pronajme a opraví za přibližně 20 milionů korun. Rekonstrukce bývalého dětského oddělení by neměla trvat déle než 12 měsíců, řekl ČTK mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec.


Nemocnici bude firma platit roční nájemné tři miliony korun, oddělení by se mělo otevřít v roce 2015. Pravděpodobně v dubnu bude zahájeno výběrové řízení na rekonstrukci interního oddělení, nově se má zřídit také oddělení následné péče na bývalém gynekologickém oddělení.

Bývalé dětské oddělení je už šest let prázdné a chátrá. V novém oddělení by mělo být 15 lůžek následné intenzivní péče a deset lůžek dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Sloužit bude například lidem, kteří potřebují podporu pro selhané orgány nebo rehabilitaci.

Smlouvu mezi nemocnicí a firmou nyní schvaluje dozorčí a valná hromada nemocnice. „Pokud proběhne tento proces dle navrženého scénáře, smlouva bude uzavřena do konce března letošního roku. Teprve po jejím podpisu budou moci být zahájeny práce na stavební dokumentaci potřebné pro zahájení stavebního řízení,“ řekl Gibiec. Rekonstrukce potrvá maximálně rok. Oddělení následné intenzivní péče by se tak mělo otevřít v roce 2015, smlouva má být s nájemcem uzavřena na 20 let.

Letos nemocnice zprovoznila nové radiodiagnostické oddělení za téměř 26 milionů korun, většinu zaplatily evropské fondy. Ještě tento rok se zrekonstruuje interní oddělení a zřídí se nové oddělení následné péče na bývalém gynekologickém oddělení. Investici asi deset milionů korun zaplatí město, výběrové řízení na zhotovitele stavby bude vypsáno pravděpodobně v dubnu.

Nemocnice počítá v roce 2015 také se zřízením urgentního centrálního příjmu nebo takzvané jednodenní medicíny u operačních oborů. Ta má zajistit ambulantní operační zákroky, po kterých pacienti nemocnici opustí do 24 hodin od operace.

Zřizovatelem a provozovatelem nemocnice je od května 2011 město Nymburk. Zaměstnává asi 340 zaměstnanců, počet nemocničních výkonů v nemocnici každoročně roste. Nymburská nemocnice dosáhla v loňském roce vyrovnaného hospodářského výsledku. Výše nákladů i výnosů byla zhruba 195 milionů korun a proti roku 2012 nemocnice snížila výdaje o 3,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?