Nymburská nemocnice zatím letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem

3. 4. 2014 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Nymburk hospodařila v prvních dvou měsících letošního roku s vyrovnaným rozpočtem. Příjmy a výdaje se každý měsíc pohybovaly kolem 16,5 milionu korun, což je meziročně asi o dvě procenta více. Na tiskové konferenci nemocnice to řekl její obchodně-ekonomický náměstek Miroslav Hladílek.


V těchto dnech město Nymburk, které je zřizovatelem a provozovatelem nemocnice, zadává výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce interního oddělení a zřízení nového oddělení následné péče na bývalém gynekologickém oddělení za deset milionů korun.

„Pokračujeme v úsporném režimu, který je dán výrazným výpadkem regulačních poplatků. Kdyby k tomuto výpadku nedošlo, mohla by nemocnice investovat více prostředků do provozních nákladů,“ řekl Hladílek. Podle něj nemocnici kvůli regulačním poplatkům chybí asi 360.000 korun měsíčně.

Nemocnice by měla na konci příštího týdne podepsat smlouvu se společností Chronicare, která si v nemocnici pronajme bývalé dětské oddělení a zřídí tam oddělení následné intenzivní péče. Firma oddělení na vlastní náklady opraví asi za 20 milionů korun, rekonstrukce by neměla trvat déle než 12 měsíců. Firma bude nemocnici platit roční nájemné tři miliony korun, oddělení by se mělo pro pacienty otevřít v roce 2015.

Letos nemocnice zprovoznila nové radiodiagnostické oddělení za téměř 26 milionů korun, většinu zaplatily evropské fondy. V roce 2015 počítá se zřízením urgentního centrálního příjmu nebo takzvané jednodenní medicíny u operačních oborů. Ta má zajistit ambulantní operační zákroky, po kterých pacienti nemocnici opustí do 24 hodin od operace.

Od loňska nymburská nemocnice provozuje centrum pro řešení kýly, které je jen v několika nemocnicích v ČR. Loni tam bylo provedeno 243 operací.

Zřizovatelem a provozovatelem nemocnice je od května 2011 město Nymburk. Zaměstnává asi 340 lidí, počet nemocničních výkonů v nemocnici každoročně roste. Nymburská nemocnice dosáhla loni vyrovnaného hospodářského výsledku. Výše nákladů i výnosů byla zhruba 195 milionů korun a proti roku 2012 nemocnice snížila výdaje o 3,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?