O funkci ředitele Městské nemocnice Ostrava se uchází tři zájemci

1. 4. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
O místo ředitele Městské nemocnice Ostrava se ve výběrovém řízení ucházejí tři zájemci. Je mezi nimi i nynější ředitel Josef Grochol, který byl dočasně pověřen vedením zdravotnického zařízení loni v létě. Novinářům to řekl primátor Tomáš Macura (ANO).


„Další postup je takový, že by příští týden měla zasednout výběrová komise a pakliže všechno půjde, tak by měl být nový ředitel od 1. května 2016. Osobně jsem čekal více zájemců, pro mě je ten nízký počet poměrně překvapením,“ uvedl Macura.

Nemocnice se potýká s problémy. Město před časem zveřejnilo výsledky forenzního auditu zaměřeného na hospodaření v letech 2011 až 2014, z něhož vyplynulo, že nemocnice dlouhodobě porušovala zákon o veřejných zakázkách. Audit odhalil i zakázky v nákupů léků, zdravotnického zařízení a techniky zhruba za 700 milionů korun, na něž nebyla vyhlášena soutěž. Vedení města muselo řešit i personální problémy v nemocnici loni v létě, když se část zaměstnanců postavila proti tehdejšímu řediteli Jaroslavu Luxovi, který v nemocnici působil jen několik měsíců. Lux nakonec rezignoval a nahradil ho právě Grochol, jenž byl v té době v nemocnici náměstkem pro ekonomiku.

„Asi bych oddělil dvě roviny. Rovina péče o pacienty a klienty a rovina ekonomicko-obchodní. Co se týká té lékařské a klientské stránky věci, tak si myslím, že je na tom nemocnice velmi dobře. Máme mnoho velmi pozitivních ohlasů od pacientů. Pokud jde o tu ekonomicko-obchodní stránku věci, to je trošku jiný příběh, zejména pokud jde o ta historická zjištění, narážím teď na výsledky forenzního auditu. Nicméně i tam se udělal za poslední rok velký kus práce,“ míní primátor.

Nový ředitel by měl mít vysokoškolské vzdělání, manažerskou zkušenost ve zdravotnictví a zkušenost s vedením a řízením zaměstnanců minimálně pět let. Potřebná je i znalost finančního řízení organizace či financování zdravotních služeb. K požadavkům patří i morální a občanská bezúhonnost. Podle primátora bude při výběrovém řízení kromě splnění kvalifikačních předpokladů kladen důraz i na vizi uchazečů a jejich představu o budoucím rozvoji nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?