O léčebném konopí dnes rozhoduje sněmovna

4. 5. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Petiční výbor za léčebné konopí dnes vyjádřil podporu legislativnímu návrhu za zpřístupnění léčebného konopí v České republice, který bude dnes, 4. května 2012 předložen k 1. čtení v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, a vyzývá k jeho podpoře ze strany veřejnosti a politické reprezentace


.

Nadstranická poslanecká iniciativa předložila návrh novelizace zákona o návykových látkách, který vypracovala expertní pracovní skupina zaštítěná premiérem vlády České republiky Petrem Nečasem a na zadání paní Miroslavy Němcové. Návrh je ke stažení na stránce Poslanecké sněmovny parlamentu ČR.

„Podaří-li se změny schválit nadpoloviční většinou poslanců a senátorů a zákon podepíše prezident ČR, dospěje Česká republika k legální dostupnosti léčby konopím s vysokým obsahem kanabinoidů pro nemocné, jež je obvyklá v řadě jiných vyspělých zemí. V této souvislosti apelujeme na to, aby zpřístupněná léčba byla pro pacienty dostupná cenově i místně a podporuje její úhradu ze systému veřejného zdravotního pojištění. Samotná úhrada nemusí představovat významné zatížení účtu zdravotního pojištění, a to s ohledem na v zahraničí dokumentovanou praxi snížení spotřeby jiných léčiv,“ uvádí zástupci petičního výboru, ke kterým patří například pracovník Lékařské fakulty Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a spoluobjevitel anandamidu (‚endogenního kanabinoidu‘) doc. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, DrSc. či přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK v Praze doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

Petiční výbor současně považuje v souladu s navrženými legislativnímu změnami za důležité umožnit nejen dovoz léčebného konopí ze zahraničí, ale současně i pěstování léčebného konopí v ČR domácími subjekty, což prokazatelně vytvoří konkurenční tlak na významné snížení ceny léčebného konopí pro náš zdravotnický systém a pro samotné pacienty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?