O místo šéfa nemocnic hradeckého kraje se uchází 14 lidí

26. 3. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
O místo ředitele Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který řídí krajské nemocnice, se uchází 14 lidí. Výběrová komise by jejich počet měla příští týden zúžit na pět až šest nejvhodnějších kandidátů, kteří budou pozváni k ústnímu pohovoru.


Nový ředitel by mohl být jmenován do konce dubna. Novinářům to řekla radní kraje pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Jména konkrétních uchazečů s odkazem na závazek mlčenlivosti členky komise neuvedla.

Tendr na nového ředitele holdingu kraj vyhlásil 30. ledna, uzávěrka pro podání přihlášek byla 21. března. V pondělí komise otevřela obálky s nabídkami, do dalšího posuzování postoupili všichni uchazeči. Pověřený ředitel holdingu Miroslav Vávra už dříve uvedl, že se o místo ucházet nebude. Jako ředitel nemocnice v Náchodě se Vávra hodlá soustředit na řízení její chystané miliardové přestavby.

S novým ředitelem holdingu by kraj chtěl přistoupit k většímu sjednocení řízení nemocnic. Pod novým šéfem by měl také holding letos dosáhnout mírně ziskového hospodaření nemocnic a měl by postupně začít snižovat kumulovanou ztrátu, která činí přes 300 milionů korun.

Kraji patří nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem, přičemž každá je samostatnou obchodní společností. Loni kraj do náchodské nemocnice začlenil ztrátovou nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice disponují asi 1500 lůžky a mají přes 2000 zaměstnanců, roční obrat nemocnic je kolem dvou miliard korun.

Loni nemocnice kraje podle předběžných výsledků prohloubily ztrátu na 67 milionů korun z předloňského minusu 63 milionů korun. Udržení ztráty zhruba na úrovni roku 2012 však nemocnicím zajistilo to, že jim kraj loni ze svého rozpočtu zvedl provozní dotaci na 251 milionů korun z předloňských 192 milionů korun. Letos kraj plánuje, že nemocnice při snížené dotaci na 176 milionů korun vytvoří zisk dva miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?