O nadstandardech by měli rozhodnout profesoři

18. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger předloží dnes koalici návrh na rozdělení standardní a nadstandardní péče. Vymezit rozsah hrazené péče, na kterou mají nárok všichni pacienti a určit, za kterou si již budou muset platit, mají profesoři z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.


Jak současná vládní koalice naloží s dlouho diskutovaným fenoménem standardní a nadstandardní péče se možná dozvíme již dnes.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger na jednání K9, která se bude zdravotnictvím zabývat, přijde s návrhem, aby rozhodující slovo při tvorbě standardů měli profesoři z „purkyňky“. Jejich návrh budou připomínkovat stavovské organizace, ale i zdravotní pojišťovny a zástupci pacientů.

„Česká lékařská komora zůstane v grémiích poskytovatelů péče a mluvit do standardů bude,“ ujistil ministr. To žádaly zejména Věci veřejné, které chtěly, aby právě ČLK měla rozhodující slovo.

Heger: systém se zprůhlední

Podle ministra dnešní systém, kdy si pacient nemůže legálně připlatit, nahrává korupci a šedé ekonomice. Stanovením nároku a pravidel pro legální připlácení chce systém zprůhlednit. Pacient bude přesně vědět, na jakou péči z veřejného zdravotního pojištění má nárok a bude ji moci vyžadovat.

Nárok pacienta přitom stojí na třech pilířích: na místní a časové dostupnosti péče a na seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Konkrétní doby a vzdálenosti pro dostupnost nechtěl ministr upřesnit, je to prý ještě věcí jednání.

Lékař bude muset poradit

Ve standardu by mělo podle ministra zůstat 99,5 procenta současné péče, zbylé půl procento zahrne robotické operace, odlehčené sádry, lepší materiál jako oční čočky a lepší implantáty při kloubních operacích. V seznamu výkonů bude ale u každého výkonu napsáno, je-li plně nebo částečně hrazen z pojištění, nebo je to ekonomicky náročnější varianta, tedy nadstandard. Lékař musí s pacientem varianty probrat, aby si vybral.

„Oddělení ekonomicky náročnější varianty samozřejmě nechceme stanovovat od zeleného stolu. Jednoznačně budeme spolupracovat s odborníky v čele s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, oponenturu jejich názorů pak zadáme zdravotním pojišťovnám, pacientským organizacím a stavovským komorám. Je otázkou, zda proces uzavírat vyhláškou či zákonem. Obě cesty mají svá pro a proti. Chci o obou diskutovat s politickými partnery,“ dodává Leoš Heger.

Nová pravidla pro vstup technologií

Ministr chce také dát pravidla pro vstup nových technologií, trvá na ověření jejich účinnosti a přínosu pro pacienty. Ustaví proto jako svůj nový poradní orgán komisi pro nové technologie.

„Pro zavádění variant zdravotní péče je nezbytné stanovení obecného nároku. Ten se musí spolu s novými medicínskými poznatky a technologickým pokrokem posouvat v čase vpřed. Proto ministerstvo zdravotnictví také plánuje zavést jasná pravidla pro zavádění nových technologií,“ doplnil dále ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?