O nemocnici rozhodne soud

20. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj podává žalobu na Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Na jednáních, která spolu zástupci organizací vedli ohledně převodu majetku...


Představitelé Středočeského kraje chtějí žalovat ministerstvo zdravotnictví, protože se Jim nelíbí, že si nechalo majetek, který by měl náležet regionu.

Kostelec n. Černými lesy - Středočeský kraj podává žalobu na Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Na jednáních, která spolu zástupci organizací vedli ohledně převodu majetku bývalé nemocnice, se totiž nedohodli na takovém řešení, které by vyhovovalo oběma stranám. Krajským radním se nelíbí, že dostanou jen část staveb nacházejících se v areálu. Zbytek připadl Institutu pro zdravotní politiku a ekonomiku, který ministerští úředníci narychlo zřídili. Jeho hlavním předmětem činnosti jsou výzkumy a analýzy zdravotnické péče. Středočeši si myslí, že se tak stalo proto, aby se vyhnuli převodu vlastnictví.

„Nechápu, proč takovou zbytečnost vůbec vytvořili. To, co tu zaměstnanci dělají, má být přece náplní ministerstva, kterou mohou dost dobře obstarat v Praze,“ uvedl středočeský hejtman Petr Bendl. Pracovní místa v institutu přirovnal k trafikám, které dostávali vysloužilci po válce.

Toto zařízení brzy čekají další problémy. Jeho právníkům se nedávno podařilo odvrátit sedmisetpadesátitisícovou pokutu, kterou mu udělili pracovníci místního stavebního úřadu kvůli nedodržení kolaudačního rozhodnutí. Podle kontroly by bývalý dětský pavilon, který státní orgán obhospodařuje, měl sloužit ke zdravotnickým nebo alespoň sociálním účelům, což se neděje. Je tady sklad nábytku.

Okresní úřad, pověřený prošetřením, se k sankci nepřiklonil. „Když zjišťovali potřebné skutečnosti, neprohlédli celou budovu,“ odůvodnil rozhodnutí vedoucí referátu regionálního rozvoje Vladimír Kafka.

„Objekt vědci stále užívají v rozporu s dohodou. Proto začneme ve věci jednat znovu,“ sdělila vedoucí kosteleckého stavebního úřadu Zdeňka Neřadová.

Podání žaloby je otázkou několika dnů. „Neměli jsme doposud jejich rozhodnutí. Nevěděli jsme tudíž, co lze napadnout. Teď, když je jasné, co nám převedou, vzali věc do rukou naši právníci,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

„Ministerstvo bude respektovat výrok soudu a podřídí se mu,“ reagoval mluvčí Otakar Černý.

Kraj si majetek zřejmě nenechá pro sebe. Nyní nabídl kostelec-kým radním převod svých nemovitostí a cest. Po schválení krajskými zastupiteli dostanou téměř stovku bytů pozemky a čistírnu odpadních vod. Policistům připadne dům současné vrátnice.

DENISA BÍLÁ, Střední Čechy, 20.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?