O obsazení klíčových postů v nemocnici není rozhodnuto

18. 2. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
O obsazení klíčových postů ve vedení Krajské nemocnice Liberec není zatím rozhodnuto. Dozorčí rada ve středu sice zvolila pět nových členů představenstva na místo těch, kteří rezignovali, o rozdělení pozic však zatím nerozhodla.


Obsadit hlavně místa generálního a ekonomického ředitele chce kraj od 1. března. Ta na konci února opustí současný ředitel Luděk Nečesaný a jeho kolegyně Miloslava Tanečková, kteří spolu s dalšími čtyřmi členy představenstva ve středu své funkce složili.

Jednají již od loňska

Kraj chce především zajistit stabilitu nemocnice. Není nic horšího než nejistota, řekl dnes novinářům hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Kraj podle hejtmana vede v současné době jednání o obsazení klíčových postů i tří volných míst v představenstvu, která zatím obsazena nebyla. „Času není mnoho,“ poznamenal.

Jak se dnes ale potvrdilo, změnu ve vedení největší krajské nemocnice připravoval Liberecký kraj už od konce loňského roku. Nově zvolená členka představenstva Aniko Špičková dnes novinářům přiznala, že nabídku dostala už koncem prosince, její kolegyni Danku Kaššovicovou oslovili zástupci kraje počátkem ledna.

„Jsem připravena od března nastoupit, své pracovní závazky si dokážu uspořádat,“ řekla Kaššovicová, která má zkušenosti z vedení podobné nemocnice. Od března do liberecké nemocnice nastoupí i její kolega - neurolog Zdeněk Konrád.

„Mám ale ještě závazky v Praze a budu tam dojíždět,“ poznamenal. Do představenstva byl ještě zvolen děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima a pražský advokát Josef Skácel. Z původního představenstva zůstal jen Miroslav Baader, ostatní ve středu na své posty rezignovali k 28. únoru, zároveň opustí také pozice ve vedení nemocnice. S výjimkou Nečesaného a Tanečkové ale zůstanou dál na svých odděleních, kde působí většinou jako primáři.

Vloni se ziskem

Krajská nemocnice Liberec je s bezmála 1000 lůžky největší nemocnicí v kraji. Slouží nejen jeho 430.000 obyvatelům, ale třeba traumatologie nebo neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Současné vedení s Nečesaným stojí v čele nemocnice od léta 2007.

Nečesaný ji přebíral v době, kdy byla ve ztrátě a dluhy vůči dodavatelům přesahovaly 200 milionů Kč. Dnes je zařízení bez dluhů, loňské hospodaření skončilo podle předběžných informací dvacetimilionovým ziskem.

Nemocnice je akciovou společností, jejímž majoritním vlastníkem je kraj, a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Zařízení hospodaří s obratem kolem 2,6 miliardy korun, předloni vykázalo zisk 23,8 milionu korun. I díky tomu si může nemocnice dovolit investice i bez pomoci svých vlastníků. Loni dala do rozvoje a nového vybavení 150 milionů korun, z toho dvě třetiny z vlastních prostředků a zbytek z evropských fondů. Mzdy více než 2000 lékařů a zdravotníků patří k nejvyšším v zemi.

Nové vedení čeká jedna z klíčových investičních akcí - výstavba heliportu. Ten nemocnici chybí, pacienty dopravují vrtulníky na liberecké letiště, odtud je převážejí sanitky napříč městem. Heliport musí mít nemocnice do konce roku 2012.

Pokud ho nevybuduje, hrozí jí, že přijde o akreditaci traumacentra a dostane se do finančních potíží. Nejenže by pojišťovny přestaly urgentní péči hradit, nemocnice by musela asi vrátit i desítky milionů evropských dotací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?