O očkování chlapců proti HPV je malý zájem, VZP poskytuje příspěvek

27. 11. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
O očkování chlapců proti rakovině vyvolané lidskými papilomaviry (HPV) je v Česku jen malý zájem. Příspěvek na vakcínu, který od podzimu v akci nabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), si dosud vyzvedlo pouze 200 zájemců.


VZP jich očekávala 5000, do konce roku mohou o příspěvek ještě požádat.

Lékaři usilují o to, aby podobně jako dívky měli vakcínu hrazenou z veřejného zdravotního pojištění i chlapci. Virus u nich vyvolává rakovinu penisu a análního otvoru a hlavně tuto nejčastější sexuální infekci přenášejí na dívky.

Běžně očkují chlapce proti HPV v Rakousku, Itálii, Austrálii, Kanadě a USA. VZP spustila preventivní program pro chlapce na podzim a i jiné pojišťovny mají programy, jak očkování proti HPV chlapcům zpřístupnit.

„Chlapcům ve věku od 11 do 13 let nabízí VZP příspěvek na vakcínu Silgard. Za obě dávky klient zaplatí maximálně 4286 korun, pokud poté požádá o příspěvek, vyjde ho koupě očkovací látky celkem na 2286 korun,“ řekl mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že poplatek za aplikaci si platí klient sám. Podmínkou příspěvku je členství v Klubu pevného zdraví.

Rodiče si nejprve musejí v kterékoli pobočce VZP vyzvednout voucher. Do toho si pak nechají od praktického lékaře pro děti a dorost vystavit potvrzení o aplikaci vakcíny. Příspěvek dostanou po předložení potvrzeného voucheru a dokladů o zaplacení obou dávek vakcíny, popsal postup Tichý.

Upozornil, že vouchery se budou vydávat nejdéle do 31. prosince a do té doby mít aplikovánu první ze dvou dávek. Příspěvky se budou vyplácet nejpozději do 31. července 2015.

„Vidíme v zahraničí, že čím dál více zemí hodlá očkovat paritně chlapce i dívky,“ potvrdil místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Problém podle něj je v tom, že česká společnost stále vnímá nemoci způsobené HPV jako čistě ženská onemocnění. Podle nejnovějších doporučení evropského i amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí je potřeba chránit před HPV celou populaci.

S infekcí HPV se během života setká přes 80 procent lidí. U většiny se tělo dokáže s infekcí vypořádat, ale strmě přibývá těch, u kterých se vyvine nádor. Papilomaviry vyvolávají u žen rakovinu vulvy či vaginy, u žen i mužů zhoubná onemocnění hlavy a krku. Jsou i příčinou gentálních bradavic, a to hlavně mezi mladými lidmi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?