O odškodném za smrt v nemocnici Trutnov by mohlo být jasno v září

20. 7. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
O více než milionovém odškodném za úmrtí třiadevadesátiletého muže v nemocnici v Trutnově by mohlo být jasno v září. V pátek hradecký krajský soud výslechem znalkyně ukončil dokazování, při jednání 3. září by měly přijít na řadu závěrečné řeči.


Celkem 1,44 milionu korun se domáhají pozůstalí. Podle nich nemocnice zanedbala péči o seniora, který se na lůžku udusil rohlíkem. Nemocnice jakékoli pochybení odmítá.

Senior byl kvůli zánětu podklíčkové žíly hospitalizován 8. září, 13. září dostal k svačině suchý rohlík bez tekutin. Podle žalobců muži s jídlem nikdo nepomohl a navíc nebyl pod dohledem personálu. Muž se začal dusit. „Dušení bylo spouštěcím mechanismem poruchy srdečního rytmu, což vedlo k poškození mozku a smrti,“ uvedl dříve právní zástupce žalobců. Seniora v bezvědomí nalezli na lůžku příbuzní, kteří za ním přišli na návštěvu. Každý z šesti žalobců požaduje náhradu nemajetkové újmy ve výši 240.000 korun.

Znalkyně z oboru ošetřovatelství dnes u soudu uvedla, že dokumentace vedená nemocnicí k hospitalizaci seniora měla řadu nedostatků. Například přijímací formulář byl vyplněn nedostatečně. Také další dokumentace je podle není neúplná. Z dokumentace například nelze zjistit, zda měl senior zubní protézu a byl tedy schopen rohlík rozkousat. Otázka je i nad tím, proč měl senior naordinovanou dietu pro diabetiky, když podle rodiny cukrovkou netrpěl.

Nemocnice tvrdí, že mezi úmrtím muže a činností nemocnice není žádná souvislost a nemocnice postupovala správně. „Pacient byl soběstačný v příjmu potravy, byl průběžně kontrolován. K srdeční arytmii, která byla příčinou smrti, došlo náhle,“ uvedl dříve právní zástupce nemocnice. Úmrtím seniora se také zabývala policie, podle zástupce žalobců vyšetřování případu odložila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?