O práci v zahraničí se ucházelo 5500 českých lékařů

10. 11. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve dnech 29.-30. října se v Praze uskutečnil 1. mezinárodní job veletrh Lékařství a zdraví.


Do Slovanského domu v Praze se sjeli zástupci 32 německých a jedné rakouské kliniky, aby posílili své týmy o české lékaře. Účast na veletrhu převyšovala veškerá očekávání pořadatelů. Před zahájením veletrhu činil odhad Agentury RTK international 1000 až 1200 návštěvníků, realita více než 5500 zájemců o práci ukázala, že byl tento odhad hrubě podhodnocen. Na každou kliniku připadala čtyři volná pracovní místa, a tak počet zájemců z řad lékařů výrazně převyšoval možnosti klinik. Zájem projevili lékaři všech specializací, podíl žen a mužů byl přibližně stejný.

O práci se ucházeli zejména lékaři mladí a ve středním věku. Zajímali se o pracovní podmínky, možnosti bydlení pro sebe i své rodiny, možnosti dalšího vzdělávání a samozřejmě i o výši finančního ohodnocení, které je pro české lékaře zřejmě největším motivem pro odchod do zahraničí. Kliniky nabízejí základní platy v rozmezí 3700 až 4500 eur (92 000-110 000 korun), což je nesrovnatelně více, než mají lékaři v našich zdravotnických zařízeních. Mladý lékař zde nastupuje s platem zhruba 17 000 korun a po atestacích, které je v současnosti nelehké získat, mají v průměru 34 000 korun hrubého. Průměrný plat lékaře v ČR je v současnosti asi 50 000 korun hrubého, ale zhruba polovinu této částky tvoří příplatky za služby a přesčasy. Lékařský odborový klub požaduje, aby základní hrubý plat lékaře dosahoval 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v ČR (zhruba 35 000-70 000 Kč).

Lékaři také požadují změny v nevyhovujícím systému dalšího vzdělávání a získávání atestací. Někteří staví problémy se systémem vzdělávání dokonce výše než nedostatečné finanční ohodnocení. Lékařské odbory již před časem vyzvaly lékaře k připojení se k akci Děkujeme, odcházíme, která má vyústit v hromadné podávání výpovědí k 1. lednu příštího roku. K akci se připojilo již zhruba 3700 lékařů, což představuje téměř čtvrtinu všech lékařů pracujících v nemocnicích, a další se stále přidávají. Prezident České lékařské komory Milan Kubek neočekává, že by měl těmito akcemi exodus českých lékařů končit. Upozornil na fakt, že v Německu v současnosti chybí více než 4000 lékařů a po vypršení výjimky pro počet přesčasových hodin v roce 2012 to může být až 10 000 lékařů. Zájem zahraničí o naše zdravotníky potvrzuje další plánovaný veletrh práce, který se má uskutečnit ve dnech 20. až 21. května příštího roku opět v Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?