O přijetí na novou lékařskou fakultu je velký zájem

1. 7. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála sedm set studentů se přihlásilo na nově vzniklou Lékařskou fakultu Ostravské univerzity. Ta ale čelí další palbě kritiky od jiných lékařských fakult v zemi.


Lékařská fakulta v moravskoslezské metropoli chyběla jako sůl. Dokládá to obrovský zájem studentů, kteří se přihlásili do historicky prvního ročníku oboru Všeobecné lékařství, pro který letos získala akreditaci Ostravská univerzita.

„Platně přihlášených je 670 studentů, ačkoliv počet podaných přihlášek byl dokonce 780. Ne všichni uchazeči ale nakonec doložili potřebné doklady a úhradu k přihlášce,“ upozornil rektor OU Jiří Močkoř s tím, že zájem si univerzita před časem testovala marketingovým průzkumem, ale reálný počet přihlášek je ještě vyšší, než původně studenti uváděli.

Zájem o studium lékařství v Ostravě mají převážně mladí lidé z Moravskoslezského kraje. Kromě studujících z domovského regionu přišla podstatná část přihlášek také ze sousedních regionů Slovenska. Přijata bude celkem stovka studentů, která uspěje v půlce července v přijímacím řízení.

Ostravská univerzita také v průběhu června předložila akreditační komisi podrobný rozvrh studia prvních dvou ročníků, včetně vyučujících a jejich úvazků.

„To bylo velmi kladně hodnoceno s tím, že jsme doložili kvalitní zajištění výuky,“ uvedl dále Močkoř. Každý následující rok bude univerzita akreditační komisi předkládat doklady o personálním zajištění výuky a do čtyř let projde potvrzujícím akreditačním procesem.

Vznik Lékařské fakulty Ostravské univerzity přitom vyvolal bouři nevole na jiných lékařských fakultách v republice. Podle včerejších Lidových novin akreditační komise schválila zřízení ostravské fakulty a zahájení výuky lékařů i přes protesty odborníků, kteří se k němu vyjadřovali. Vadilo jim údajně to, že výuka není dostatečně garantována odborníky.

„Po zveřejnění prvních informací o počtu přihlášených studentů jsme svědky až hysterické reakce zavedených fakult na naši adresu. Stejně tak je terčem i partnerská Fakultní nemocnice v Ostravě, přestože je prokazatelně velmi kvalitně vybavenou nemocnicí a dokonce jedinou v zemi, která má například unikátní kybernůž pro léčbu onkologicky nemocných pacientů. Akreditační komise tyto věci hodnotila a posuzovala velmi pečlivě,“ odmítl však kritiku rektor OU.

Vedení města Ostravy protesty proti vzniku fakulty rovněž označilo za další kolo hysterie. „Psi štěkají a karavana jede dál,“ glosoval protesty náměstek primátora Lukáš Ženatý (ODS). Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) označil za hloupé tvrdit, že fakulta nebude mít úroveň, když ještě ani nezačala fungovat.

„Je docela možné, že to nebude mít úroveň, ale možná, že to bude mít úroveň lepší než všechny ty ostatní lékařské fakulty, a potom chápu, že se toho bojí,“ řekl Kajnar. Zopakoval, že vznik fakulty je pro Ostravu strategickou záležitostí z hlediska rozvoje města i celého kraje.

Akreditaci oboru Všeobecné lékařství připravovala univerzita tři roky. V průběhu procesu akreditace doložila 950 stránek podkladů a prošla náročným hodnocením akreditační komise.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?