O reformě se sice mluví, ale víme jak na to?

16. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slova reforma veřejných financí - a zároveň i reforma zdravotnictví - se u nás v poslední době skloňují ve všech pádech. Víme však skutečně, jaké reformní změny a proč bychom měli udělat? Do rubriky Dokumenty zařazujeme jako ukázku rakouský zákon, který komplexně upravuje zdravotní, nemocenské, úrazové a důchodové pojištění...


a také speciální saský zákon pro univerzitní kliniky v Lipsku a Drážďanech, jímž se tyto kliniky převádějí do formy obecně prospěšných ústavů.

Tato norma obsahuje některé klíčové systémové prvky pro snadnější vynutitelnost dobrého hospodaření s veřejnými prostředky. Například umožňuje státní správě zavést v pojišťovnách nucenou správu i za relativně menší prohřešky, což slouží jako prevence zhoršování situace v oblasti nakládání s veřejným pojištěním. Zajímavý je mimo jiné i systémový prvek, který rakouskému ministru financí umožňuje „obhajovat finanční zájmy státu“ v oblasti veřejného pojištění.

Rakouský zákon obsahuje i taková ustanovení, jenž brání zbytečným soudním sporům v oblasti zdravotnictví, například specifikuje různé nestranné orgány, k nimž se mohou odvolat lékaři proti rozhodnutí pojišťovny. Stejně tak jsou řešeny i spory mezi pojišťovnami navzájem či mezi pojišťovnami a státní správou.

Vzhledem k velkému rozsahu rakouského zákona jsme vybrali jen některá z nejzajímavějších ustanovení a pro nedostatek času není překlad dosud plně korigován (omlouváme se tedy za některé dílčí nepřesnosti překladu). U některých částí rakouského zákona jsme pro možnost srovnání připojili i ukázku věcných řešení uplatňovaných v SRN nebo ve Švýcarsku (např. forma dohledu nad pojišťovnami).

Dále v rubrice najdete i speciální saský zákon pro univerzitní kliniky v Lipsku a Drážďanech, jímž se tyto kliniky převádějí do formy obecně prospěšných ústavů podle veřejného práva, v návaznosti na saský zákon o vysokých školách a saský zákon o nemocnicích.

Sasko je jedna z východoněmeckých zemí, které už transformovaly některé státní nemocnice působící i v oblasti výuky do formy veřejnoprávních ústavů s obecně prospěšným zaměřením. Článek o této reformě klinických pracovišť jsme zveřejnili vZdraví.Euro.cz č. 27 v rubrice Ze zahraničí. Překlad saského reformního zákona zveřejňujeme v rubrice Dokumenty pro možnost studia jednotlivých ustanovení, jež upravují například způsob vedení klinik, vztahy mezi nemocnicí a lékařskou fakultou, řešení sporů, vztahy ke státu apod.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 15.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?