O rekonstrukci pavilonu nemocnice v Turnově rozhodnou do prázdnin

3. 4. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
O modernizaci bývalého dětského pavilonu v Panochově nemocnici v Turnově za zhruba 80 milionů korun chce radnice rozhodnout do letních prázdnin. Novinářům to řekl starosta Turnova Tomáš Hocke.


Nemocnice má přislíbenou evropskou dotaci 25 milionů korun, vyřešené ale stále není spolufinancování.

Po přestavbě by v pavilonu měla být lůžka následné péče. Podle starosty ale rekonstrukce má pro nemocnici smysl jen v případě, že se dohodnou na připravované fúzi s libereckou krajskou nemocnicí.

Snahou Turnova proto bude, aby se na modernizaci pavilonu finančně podílela i krajská nemocnice. „Teprve o tom budeme jednat,“ upozornil starosta.

Příslib dotace má nemocnice od loňského léta a původně měla modernizace pavilonu začít už letos v zimě. V projektu se počítá s kompletní rekonstrukcí - opravou střechy, zateplením fasády, nové by mělo být vnitřní uspořádání a všechny energetické sítě. Postavit by se měla i přístavba s výtahy a propojovací chodba s hlavní nemocnicí. Práce by měly trvat zhruba rok.

Se záměrem fúze turnovské i liberecké nemocnice souhlasí všichni jejich akcionáři. Panochova nemocnice patří městu Turnov, většinovým vlastníkem liberecké je Liberecký kraj a minoritním město Liberec. Obě zařízení by se měla spojit k 1. lednu 2014. Turnov by v takovém případě ve společnosti podle předběžných odhadů získal 17 procent akcií, Liberec by měl 14 procent a kraji zůstane majoritní balík 69 procent akcií.

Pro obě zařízení je připravovaná spolupráce výhodná. V Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče a umožní i lépe využít areály obou nemocnic, řekl již dříve ČTK generální ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka. Do Turnova by se podle něj mohla mimo jiné přesunout léčebna dlouhodobě nemocných z Jablonného v Podještědí, kde chybí návaznost na zdravotnické zařízení.

„Přesunout by se do Turnova mohly také třeba jednodenní chirurgie, vzniknout by tam mohly jednotky intenzivní dlouhodobé péče, na které nemáme v Liberci místo,“ uvedl. V Turnově by mohli poskytovat i následnou rehabilitační péči, kterou zatím krajská nemocnice také nemůže pacientům nabídnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?