O rozvoji oborů mají v Karlovarském kraji rozhodovat superprimáři

11. 9. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj chce zřídit funkce odborníků, kteří budou řídit jednotlivé lékařské obory v nemocnicích v kraji. Názor takzvaného "superprimáře" by pak měl ovlivňovat například rozložení lůžek daného oboru v jednotlivých nemocnicích.


Navrhuje to koncepce akutní lůžkové péče, kterou schválili krajští zastupitelé.

„Kraj není od toho, aby říkal, milí primáři, my si myslíme, že místo čtyř oddělení vám budou stačit dvě. Politici nejsou od toho, aby určovali, co v kterém oboru by se mělo dělat, a není to ani odbor zdravotnictví. Ale uvědomuje si odbornou zdatnost všech primářů a vidíme ten funkční model v Plzeňském kraji, kdy se primáři sejdou a zvolí si tu osobnost, který povede ten obor v rámci celého kraje,“ řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jakub Pánik (ČSSD).

Krajské odborníky by měli zvolit primáři oborů z jednotlivých nemocnic. Jak ale poukázali někteří opoziční zastupitelé, zvolení odborníků nemusí být snadné. Podle zastupitele za KSČM Václava Živného si lze jen těžko představit, že se zvolí krajský odborník v situaci, kdy je komunikace mezi jednotlivými nemocnicemi na nízké či nulové úrovni.

Podle zastupitele a lékaře Oldřicha Vastla (HNHRM) by se ale měli naopak co nejrychleji zřídit funkce takzvaných „superprimářů“, protože by to měli být právě oni, kteří by měli doporučovat další opatření.

Podle Pánika je přijatá koncepce živým materiálem, který bude muset i do budoucna reagovat například na každoroční vyhlášky o úhradách zdravotní péče.

„Chceme ale zachovat stávající péči v nemocnicích s tím, že karlovarská nemocnice bude poskytovat specializovanou péči a ostatní nemocnice to, co dnes poskytují,“ uvedl Pánik.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?