O všem rozhodoval kraj, tvrdí zástupci nemocnice a gymnázia

22. 5. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože se policie v souvislosti s korupční aférou bývalého hejtmana Davida Ratha zajímá také o příbramskou nemocnici a hostivické gymnázium, zatím do těchto institucí nezamířila. Jejich zástupci ČTK řekli, že rozhodování o investicích bylo v rukou vedení kraje.


Ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, její partner Petr Kott a tři zástupci soukromých firem, kteří byli zatčeni spolu s Rathem, jsou podle deníku Insider stíháni ve více korupčních kauzách.

Vedle předražení rekonstrukce buštěhradského zámku, které je kladeno za vinu i Rathovi, jsou obviněni také kvůli opravě hostivického gymnázia a dodávkám techniky a vybavení do kladenské a příbramské nemocnice. Policie podle deníku tvrdí, že zakázky nechali Pancová s Kottem zmanipulovat ve prospěch předem dohodnutých firem a inkasovali za to miliony.

Zatímco do kladenské nemocnice a krajského úřadu dorazili detektivové minulý týden, v příbramské nemocnici se nikdo z nich dosud neobjevil. Ředitel oblastní nemocnice Stanislav Holobrada poukázal na to, že zařízení postupovalo podle investičních plánů, které schvaloval kraj jako zřizovatel. Navíc podle něj hrála značnou roli i ovládací smlouva, která přiřkla vůdčí roli jakési „mateřské organizace“ kladenské nemocnici. „Materiály jsme posílali do Kladna, tam se to zpracovávalo do valné hromady a orgánů kraje,“ dodal Holobrada.

Podobně se vyjádřil zástupce ředitelky hostivického gymnázia Martin Liebzeit. „U nás žádná policie nebyla, protože veškeré financování stavby nejde vůbec přes vedení školy. Investorem je Středočeský kraj,“ podotkl. Vznik školy v hejtmanově bydlišti kritizovala opozice, podle níž nebylo takové instituce zapotřebí. Krajští úředníci návrh na zřízení gymnázia zdůvodnili rostoucím počtem dětí v okrese Praha-západ a nedostatečnou kapacitou školských zařízení.

Poslance a bývalého hejtmana Ratha policisté zadrželi krátce poté, co podle nich převzal sedmimilionový úplatek. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Všichni obvinění jsou ve vazbě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?