O výpovědích lékařů se horečně jedná

5. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatím žádný z lékařů v západočeských krajích necouvl z podané výpovědi. O celé situaci horečně jednají regionální politici, ředitelé nemocnic i zástupci lékařů.


V Karlovarském kraji zatím nikdo ze 78 lékařů Karlovarské krajské nemocnice (KKN), což je zhruba 29 procent z celkového počtu, výpověď podanou na konci roku nevzal zpět.

„Nemáme takové informace,“ uvedl v úterý po jednání představenstva nemocnice krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD), podle kterého ředitel KKN předložil na jednání varianty řešení pro případ, že lékaři z nemocnic skutečně odejdou.

„Nerad bych je ovšem v tuto chvíli zveřejňoval, protože by mohly zdvihnout zbytečné emoce,“ řekl Larva, podle kterého byl generální ředitel KKN Zdeněk Horák nejdříve ze všeho pověřen, aby jednal s jednotlivými lékaři.

„Pokoušíme se lékaře přesvědčit, že protesty postihnou především pacienty, kteří za nic nemohou,“ dodal Larva, podle kterého jednání s lékaři poběží do konce ledna, aby pak o výsledcích jednání opětovně informoval představenstvo KKN.

Podle Larvy jsou jednou z možností řešení možné krize převozy pacientů do nemocnic mimo kraj. Jenže v Plzni už avizovali, že pacienty odjinud po 1. březnu přijímat nebudou. Pokud nedojde k dohodě a lékaři skutečně odejdou, navrhuje Larva soustředění zbylých lékařů tak, aby byl zachráněn chod alespoň některých oddělení.

V karlovarské nemocnici je ale na odchodu celé interní a gynekologické oddělení a na rentgenu mají zůstat jen dva lékaři. V Chebu mají problém, protože podepsal výpověď například primář interního a dětského oddělení.

Podle Larvy musí věc ale řešit vláda, protože kraj podle zákona ani na platy lékařů přidat ze svého nemůže, protože by to byla nepovolená podpora. Karlovarský kraj možná v rámci asociace krajů podá zákonnou iniciativu, která by situaci vyřešila. Larva se totiž obává, že případně uzavřená některá oddělení nemocnic se už nikdy nepodaří zpětně rozjet.

V Plzeňském kraji podalo výpovědi v nemocnicích, jichž je kraj zřizovatelem, 81 lékařů. Podle informací Václava Šimánka (ČSSD), radního pro zdravotnictví, výpovědí nepřibylo, ani zatím žádný z lékařů ji nechce stáhnout. V klatovské a domažlické nemocnici je výpovědí nejvíce.

V Domažlicích jednali včera primáři s vedením nemocnice o řešení nastalé situace, informace ale podají až ve čtvrtek na tiskové konferenci kraje v Plzni. V Klatovech chce odejít 39 lékařů z celkového počtu 88. Nejvíce z oddělení chirurgie, anesteziologie, z dětského a gynekologického oddělení.

„Ve středu odpoledne proběhne jednání,“ řekl včera Právu ředitel nemocnice Jiří Vlček s tím, že setkání svolali lékaři, kteří přijdou s návrhem. Varianty možných řešení má připraveny i vedení nemocnice. „Další uvidíme po středeční schůzce. Nevypadá to, že by vláda chtěla couvnout, takže naší snahou bude najít nějaký kompromis přímo tady,“ dodal.

Podle názoru poslankyně ČSSD Milady Emmerové, bývalé plzeňské hejtmanky a ministryně zdravotnictví, je akce lékařů určitým politikem.

„Na jedné straně je chápu, na straně druhé se mi nelíbí, jak jsou ze všeho vystrašení občané. Zejména vůči těm trvale závislým na lékařské péči se mi to zdá být nefér. Odchody lékařů nejsou žádná legrace, ale podle mého jde o pokus o rychlou, razantní reformu zdravotnictví. Každopádně se domnívám, že krizový plán bude v kraji zapotřebí,“ uvedla Emmerová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?