O zdravotnických poplatcích rozhodnou do deseti dnů

9. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecký kraj rozhodne o ponechání či zrušení hrazení zdravotnických poplatků krajem nejdéle do 10 dnů. Některé ostatní kraje již mají jasno a lidé o hrazení poplatků krajem přijdou.


„Je to velmi citlivá otázka, proto o tom s členy rady budeme ještě diskutovat. Už nyní je ale jasné, že splnit požadavek EU hradit poplatky všem zdravotnickým zařízením a lékárnám v kraji vzhledem k nedostatku peněz nemůžeme,“ informoval krajský radní pro zdravotnictví Pavel Novák s tím, že o výsledku jednání budou pacienty informovat.

Na rozhodnutí, zda kraj i nadále bude platit poplatky, prý měly vliv také hlasy voličů. Po patovém vítězství České strany sociálně demokratické hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler neví, jak všechno bude dál.

„My jsme přece volby vyhráli, takže samozřejmě poplatky budeme za pacienty v krajských zařízeních zatím platit dál,“ uvedl Stanislav Eichler.

V případě, že se nepodaří prosadit jejich plošné zrušení kvůli nedostatečnému počtu hlasů zvolených politiků, pak situaci vnímá Eichler jako vzkaz, že lidé o zrušení či proplácení poplatků nestojí.

Faktem zůstává, že Evropská komise (EK) označila poplatky ve svém neformálním stanovisku za diskriminační. Ministerstvo vnitra, podle něhož je také proplácení poplatků kraji v rozporu se zákonem, čeká na vyjádření Ústavního soudu.

„S ohledem na stanovisko Evropské komise a povolební situaci je dohoda ukončit placení nejpozději do konce měsíce,“ uvedl Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje, který jako první přestal hradit zdravotnické poplatky lidem.

Podle EK by kraje buď měly proplácet poplatky všem, anebo nikomu, jinak jde o nepovolenou veřejnou podporu. Na úhradu poplatků všem ale kraje nemají.

Za regulační poplatky vydaly kraje loni zhruba čtyři sta osmdesát milionů korun, pro letošní rok na ně vyčlenily přes tři sta milionů, některé ale jen na první čtvrtinu nebo polovinu roku. Očekávaly totiž, že vyhraje-li ČSSD volby, poplatky ve zdravotnictví zruší.

Sociální demokraté sice získali nejvíce voličských hlasů, ale naději na vytvoření vlády mají spíše ODS a další strany pravice a středu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?