Obama chce reformu prosadit kompromisem

4. 3. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Způsob, jímž chce dosáhnout prosazení reformy amerického zdravotnictví, v noci na dnešek představil prezident USA Barack Obama.


V Bílém domě před publikem tvořeným lékaři a sestrami uvedl, že reformou sleduje tři hlavní cíle a že se snaží stavět na nápadech demokratů i republikánů. „Je čas na závěrečné hlasování o reformě,“ odmítl požadavek republikánů, aby se s reformou začalo úplně od začátku.

Kromě zákazu pojišťovnám odmítat proplácet péči a účtovat si neodůvodněně vysoké částky jde v Obamově návrhu o vytvoření zvláštní burzy, na níž by pojišťovny zveřejňovaly své nabídky, a Američané by si tak na ní mohli koupit pojištění levněji. Pokud by ani tak na pojištění nedosáhli, získali by daňovou úlevu. Posledním cílem je snížení nákladů na zdravotnictví.

„Chci dát jasně najevo, že hodlám vzít v úvahu ty nejlepší myšlenky obou stran,“ napsal ještě předtím lídrům Kongresu. V dopise zmínil vytvoření instituce kontrolorů, kteří by v pozici pacienta odhalovali plýtvání a podvody. Další navržené kroky spočívají v pilotních programech změn, zvýšení plateb pro poskytovatele péče pro chudé a rozšíření zdravotních spořících účtů.

Obama připustil, že jeho plán bude stát 100 miliard dolarů ročně. Podle něj ale značnou část uhradí úspory, jichž se dosáhne omezením plýtvání. USA na zdravotnictví vydávají téměř dva bilióny dolarů ročně. Podle šéfa Bílého domu by přijetí reformy znamenalo během 20 let úsporu jednoho biliónu dolarů.

Reforma by měla více zpřístupnit zdravotní péči 31 miliónům nepojištěných Američanů.
Včera Obama potvrdil, že pro schválení hodlá použít slaďovací proceduru, která vznikla kvůli potřebě rychle přijmout rozpočtové zákony. S tím ale nesouhlasí republikáni, protože tak by demokratům v Senátu k prosazení zákona stačila jen nadpoloviční většina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?