Obama chce v roce 2017 rozšířit financování boje s rakovinou

2. 2. 2016 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident USA Barack Obama hodlá v rozpočtu na příští rok vyhradit částku 755 milionů dolarů (18,7 miliardy Kč) na boj s rakovinou. V prohlášení zveřejněném ve Washingtonu to oznámil Bílý dům. Plán prezidenta podléhá schválení poslanců Kongresu.


Peníze mají být určeny pro Národní ústav zdraví (NIH) a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), dvě významná výzkumná centra financovaná státem. Už pro letošní rok bylo z rozpočtu uvolněno 195 milionů dolarů (4,8 miliardy Kč) pro potřeby boje s onkologickými chorobami. Peníze obdrží výzkumníci z NIH.

Obama minulý týden ustavil speciální tým, jehož hlavním úkolem bude koordinovat boj s rakovinou a urychlit výzkum této choroby. Šéfem skupiny, na jejíž práci se má podílet rovněž americké ministerstvo obrany, se stal viceprezident Joe Biden.

Svou iniciativu zesílit boj s rakovinou oznámil prezident už ve svém poselství o stavu Unie, které v Kongresu přednesl v polovině ledna. Viceprezident Biden loni oznámil, že své poslední měsíce ve funkci chce věnovat právě této chorobě, které loni podlehl jeho syn Beau.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?