Obama couvá od modelu státního pojištění

19. 8. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústup od projektu dostupného zdravotního pojištění garantovaného vládou signalizoval o víkendu prezident Barack Obama, jehož model reformy se dostal pod tlak opozice i velké části veřejnosti, podle nichž by soukromé pojišťovny nemohly státu konkurovat...


Právě na to se ho o víkendu v diskusi na shromáždění v coloradském Grand Junction zeptal jeden ze studentů a Obama jádro svého plánu zlehčil: „Ať budeme mít veřejnou variantu pojištění, nebo ne, nepředstavuje celek reformy zdravotní péče, ale jen její část, jeden aspekt,“ řekl.

Spory i mezi demokraty

Jeho ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová pak v rozhovoru pro CNN nadhodila myšlenku vytvoření neziskových družstevních pojišťoven, k jejichž rozjezdu by vláda přispěla třemi čtyřmi miliardami dolarů (přes 73 mld. Kč).

Emoce, které zachvátily veřejnou diskusi v Americe, zmítaly v pondělí i shromážděním až dvou tisíc stoupenců a odpůrců Obamovy reformy před konferenčním střediskem v arizonském Phoenixu, kam přijel promluvit před veterány o válce v Afghánistánu a Iráku.

Spory se šíří i mezi demokraty v Kongresu. „Je to (státní pojištění) jediný osvědčený způsob, jak zaručit, že všichni budou mít k dispozici dostupné, smyslu -plné a zodpovědné možnosti na trhu zdravotního pojištění,“ prohlásil senátor John Rockefeller. Naproti tomu konzervativní poslanec z Floridy Allen Boyd řekl, že reformu v nynější podobě nemůže podpořit a že nazrál čas začít úplně znovu.

Částečný ústup by Obamovi na jedné straně pomohl vzít vítr z plachet republikánské opozici a prosadit reformu coby svou klíčovou domácí prioritu, ale na straně druhé riskuje nevoli liberálního křídla demokratů.

Časopis Time nicméně tvrdí, že spor je z velké části umělý, jelikož prezident prý nikdy netrval na vládou garantovaném pojištění pro asi 50 miliónů Američanů, kteří nemají žádné.

„Jeho cíl je dvojí: poskytnout levnější alternativu soukromého systému, jenž už existuje, a zajistit soutěž na trhu zdravotní péče, na němž většinou chybí,“ napsal časopis s tím, že ačkoli je v USA přes tisíc poskytovatelů zdravotního pojištění, „ti dominantní fungují ve většině států skoro monopolně“.

Jiří Roškot, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?