Obama hodnotí výsledky boje s ebolou v USA s optimismem

23. 10. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama je optimistický ohledně výsledků boje s ebolou na území Spojených států. Řada lidí, kteří se dostali do kontaktu s nosičem infekce, byla propuštěna z karantény a stav dvou infikovaných zdravotních sester je nadějný, řekl prezident novinářům v Bílém domě.


Smrtelnému viru v USA podlehl zatím jen Liberijec Thomas Duncan, který s nemocí do USA přicestoval z Afriky. Od něj se nakazily zdravotnice Nina Phamová a Amber Vinsonová. Obama potvrdil informaci lékařů, že stav obou žen se zlepšuje. Z nemocnice byl navíc propuštěn další nakažený, kameraman Ashoka Mukpo.

Za pozitivní signál označil prezident informaci Světové zdravotnické organizace (WHO), že Nigérie se s epidemií eboly zdárně vyrovnala. „To naznačuje, že pokud se zachytí včas, nákazu lze zastavit,“ řekl Obama.
Prezident se dnes v Bílém domě setkal se členy speciálně ustaveného týmu zdravotníků, kteří mají být do zápasu s nebezpečným virem nasazeni. Besedoval i s Ronem Klainem, hlavním americkým zmocněncem pro boj s ebolou, který se dnes ujal svého úřadu.

Klain je bývalým šéfem štábu viceprezidenta Joe Bidena. Jeho úkolem je nyní koordinovat boj s ebolou v USA a západoafrických zemích, kde epidemie propukla nejsilněji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?