Obama přijde s vlastním návrhem reformy zdravotnictví

19. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama se pokusí rozpohybovat zadrhnuté schvalování reformy zdravotnictví a přijde s vlastním návrhem. Šéf Bílého domu se přitom zatím během přípravy reformy držel stranou a nechal její tvorbu na zákonodárcích.


Senát i Sněmovna reprezentantů tak již přijaly svou verzi reformy. Práce na definitivním znění zákona ale prakticky ustaly, když demokraté po lednových doplňovacích volbách do Senátu v Massachusetts v Kongresu přišli o dostatek hlasů pro schválení konečné verze reformy.

Obama chce svou verzi reformy, která by podle ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusové měla obsahovat to nejlepší ze senátní i sněmovní verze, představit ještě před veřejnou debatou o zdravotní reformě s republikány, kteří s navrhovaným zákonem principiálně nesouhlasí. Diskuse před televizními kamerami by se měla uskutečnit 25. února.

„Chci s našimi republikánskými kolegy úzce spolupracovat. Chci je požádat, aby předložili na stůl své myšlenky,“ řekl Obama nedávno v rozhovoru pro televizní stanici CBS. Republikáni i demokraté by měli systematicky probrat své nejlepší návrhy a posunout se vpřed, podotkl prezident.

Zdroje z demokratické strany podle deníku The New York Times dávají najevo, že pokud budou republikáni nadále pokračovat ve svém nesmiřitelném odporu vůči reformě, prezidenta to v jejím prosazování nezastaví. Demokraté již totiž mají připravený postup, jak překonat hrozbu zablokování reformy v Senátu, kde přišli o většinu potřebnou k odvrácení republikánských obstrukcí.

Obamovu verzi reformy, jež by hlavně měla zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů nepojištěných Američanů, chtějí v Kongresu prosadit takzvanou slaďovací procedurou. Tato procedura vznikla kvůli tomu, aby umožnila rychlé přijímání rozpočtových zákonů.

Prezidentova verze reformy proto údajně bude mít takovou podobu, aby mohla být připojena k rozpočtu na následující fiskální rok. Demokraté by pak mohli zákon prosadit prostou většinou, a ne většinou 60 hlasů, kterou ve stočlenném Senátu potřebují k zablokování obstrukcí.

Zatím ale není jisté, zda prezidentův postup, který někteří komentátoři považují za kontroverzní, najde podporu u všech demokratických zákonodárců. Reforma zdravotnictví je totiž u Američanů značně nepopulární, zejména kvůli vysokým nákladům ve výši téměř bilionu dolarů během následujících deseti let. Řada zákonodárců tak nebude chtít před nadcházejícími podzimními volbami do Sněmovny reprezentantů a části Senátu hazardovat s podporou voličů.

Podle Obamova návrhu by si podle deníku The New York Times musela většina Američanů pořídit zdravotní pojištění, jinak by jim hrozila pokuta. Pojišťovny by dále již nesměly odmítat lidem poskytnout pojištění na základě jejich zdravotního stavu. Lidé s nízkými příjmy by na pojištění dostávali daňové úlevy.

Prezidentův návrh prý také bude obsahovat spornou daň z drahých pojistek, jež sponzorují někteří zaměstnavatelé. S tímto ustanovením nesouhlasí někteří demokratičtí zákonodárci a odboráři, byť se na jeho podobě Obama dohodl s oborovými předáky. Zatím prý není jasné, jak se prezidentův návrh postaví k citlivé otázce poskytování federálních prostředků na potraty.

Obama by svůj návrh měl představit v pondělí ráno, kdy by jej měl Bílý dům vystavit na internetu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?