Obama ruší nařízení zakazující lidem s HIV cestovat do USA

2. 11. 2009 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama se rozhodl zrušit zákon, který dosud zakazoval lidem infikovaným virem HIV cestovat do Spojených států. Nařízení by mělo být zrušeno v pondělí, jeho platnost definitivně vyprší začátkem příštího roku, uvedl podle agentury AP šéf Bílého domu.


Spojené státy dosud patřily ve světě mezi zhruba 12 států, které zakazují lidem vstup na své území, jestliže jejich zdravotní záznamy stanoví, že jsou HIV pozitivní.

Pravidlo v USA platí více než 20 let. Proces o jeho zrušení zahájila již vláda bývalého prezidenta George Bushe.

„Jestli chceme být světovým lídrem v boji proti HIV/AIDS, musíme podle toho jednat,“ řekl Obama. Zrušení nařízení oznámil při podpisu prodloužení platnosti jiného ustanovení, které umožňuje zhruba půl milionu HIV pozitivním Američanům získávat z vládních prostředků zdravotní péči a léky.

Zákon o zákazu vstupu do USA pro lidi s virem HIV platí od roku 1987. O čtyři roky později se jej ministerstvo zdravotnictví pokoušelo zrušit, Kongres to ale odmítl.

Jestli chceme být světovým lídrem v boji proti HIV/AIDS, musíme podle toho jednat

Nařízení podle AP zabránilo tisícím studentů, turistů a uprchlíků v cestě do USA. Komplikovalo také adopci dětí infikovaných virem HIV. Ve Spojených státech se od roku 1993 nekonala žádná významná konference o nemoci AIDS, neboť aktivisté a vědci virem infikovaní neměli do země přístup.

Podle Obamy je zrušení zákona krok, který zachrání mnoho životů. Přiměje totiž mladé lidi, aby se nechávali proti nemoci vyšetřit a podstoupili léčení. Dodal, že nařízení „bylo založeno na strachu, nikoli na faktech“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?