Obama schválil odeslání experimentálního léku do Libérie

12. 8. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama vyhověl žádosti liberijské vlády a povolil odeslání vzorků experimentálního léku proti krvácivé horečce ebola do západoafrické země. Oznámil to v pondělí mluvčí Bílého domu.


Neschválený medikament má být odeslán do Libérie tento týden a nasazen má být při léčbě nakažených liberijských lékařů.

Obamu o pomoc v pátek dopisem osobně požádala liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová. Odeslání dávky experimentálního léku do Afriky schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) a podpořila ho i šéfka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová.

Klinické testy experimentální očkovací látky by měly začít již brzy, oznámila britská farmaceutická společnosti GlaxoSmithKline, která vyvíjí vakcínu spolu s americkými vědci. Nynější epidemie je podle WHO nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka.

I kdyby vše šlo rychle a byly zavedeny nouzové postupy, nová vakcína nebude podle expertů připravená k širokému použití před rokem 2015. Experimentální lék dostali zatím dva Američané, kteří se v Africe virem krvácivé horečky nakazili, a jako vůbec první Evropan španělský duchovní Miguel Pajares.

Podle dnešních informací WHO si epidemie eboly vyžádala již 1013 lidských životů. Za poslední tři dny nemoci v západní Africe podlehlo 52 lidí. Největší počet úmrtí zaznamenala Libérie, kde zemřelo 29 lidí. V Sierra Leone to bylo 17 lidí a šest mrtvých ohlásila Guinea. Celkový počet nakažených dosáhl podle WHO čísla 1848.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?