Obama se přimlouval za zdravotní reformu, kritizoval pojišťovny

9. 3. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama v pondělí před studenty Arkadijské univerzity v pennsylvánském Glenside naléhal na přijetí své reformy zdravotnictví. Zároveň kritizoval zdravotní pojišťovny za to, že Američanům odmítají proplácet zdravotní péči a údajně neodůvodněně zvyšují platby za pojištění.


Lidé potřebují mít větší kontrolu nad péčí o zdraví, uvedl šéf Bílého domu v bojovném projevu.

„O kolik ještě budou muset vzrůst pojistky, než s tím něco uděláme? Kolik dalších Američanů bude muset přijít o své zdravotní pojištění? Kolik firem bude muset přestat hradit pojištění? Kolik dalších let bude muset federální rozpočet zvládat ničivé náklady zdravotních programů pro chudé a seniory? Kdy je správný čas na reformu zdravotního pojištění?“ tázal se Obama.

Dodal, že reformu je nutné přijmout co nejdříve, a zopakoval, že sleduje tři hlavní cíle. Kromě zákazu, který má zabránit účtování neodůvodněně vysokých částek za zdravotní péči a znemožnit pojišťovnám odmítat proplácet péči, navrhuje Obama vytvoření zvláštní burzy, kde by pojišťovny zveřejňovaly své nabídky a na které by si Američané mohli koupit pojištění levněji než nyní.

Pokud by pro ně přesto bylo pojištění nedostupné, získali by na jeho pořízení daňovou úlevu. Posledním cílem reformy je snížení celkových nákladů na zdravotnictví.

Bílý dům chce reformu v Kongresu prosadit kontroverzní slaďovací procedurou, která by mu umožnila obejít hrozbu republikánských obstrukcí. Postup, která slouží ke schvalování rozpočtových zákonů, totiž vyžaduje pro přijetí normy jen prostou nadpoloviční většinu. Někteří demokratičtí zákonodárci se ale obávají tak stranického postupu, a není proto jisté, zda Obama má dostatek hlasů pro prosazení reformy.

Jeho záměr totiž není příliš populární u voličů. I dnes Obamu při příjezdu na univerzitu vítali demonstranti. Prezidenta na svých transparentech označovali za socialistu a protestovali proti tomu, aby vláda měla vliv na zdravotní péči. Mnoho demokratických zákonodárců se obává, že by v podzimních volbách do Kongresu neobhájili svůj postup, pokud by pro reformu s náklady kolem bilionu dolarů během příštích deseti let hlasovali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?