Obama uvažuje o jmenování koordinátora pro boj s ebolou

17. 10. 2014 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký prezident Barack Obama uvažuje o jmenování koordinátora, který by na federální úrovni řídil postup v boji proti šíření viru ebola ve Spojených státech. Šéf Bílého domu to ve čtvrtek řekl novinářům.


Nadále se přitom domnívá, že uzavření hranic pro cestující z afrických zemí bojujících s touto epidemií by bylo kontraproduktivní.

Obamova vláda čelí rostoucí kritice zákonodárců kvůli způsobu, jakým se snaží zabránit šíření této smrtící a nevyléčitelné nemoci ve Spojených státech, kde se od Liberijce nakaženého ebolou nakazily dvě zdravotní sestry. Šéf Bílého domu ve čtvrtek umožnil povolat vojáky v záloze do americké humanitární kampaně proti ebole v západní Africe.

„Může být vhodné, abych jmenoval další osobu,“ která by dohlížela na úsilí zabránit dalšímu šíření eboly, řekl podle agentury Reuters Obama po setkání s poradci.

Někteří američtí zákonodárci požadují, aby boj proti ebole koordinoval zvláštní pověřenec, a volají po zákazu letů ze západní Afriky. Obama prohlásil, že „filosoficky není proti“ takovému zákazu, pokud by byl tím, co ochrání občany jeho země před zákeřnou nákazou. Odborníci mu prý ale řekli, že zákaz by byl méně účinný než opatření, konkrétně kontroly na letištích, která Američané již zavedli.

Nová opatření proti ebola se mezitím zavádí jinde v regionu. Jamajka ve čtvrtek zakázala vstup do země cizincům, kteří navštívili Libérii, Guineu a Sierru Leone, kde ebola řádí nejvíc. Kanadské aerolinky Air Canada povolily svým letuškám a stevardům používat jednorázové rukavice. Palubní průvodčí mají pomoci ochránit před nebezpečím nákazy virem ebola, který se přenáší přímým kontaktem s tělními tekutinami nakažených.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?