Obama v OSN vyzval k znásobení sil v boji s epidemií eboly

26. 9. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve světě existuje stále podstatný rozdíl mezi tím, co je zapotřebí k potlačení epidemie viru ebola, a tím, co je reálně k dispozici. Na zvláštní schůzi Valného shromáždění OSN věnované smrtící nákaze to ve čtvrtek prohlásil prezident USA Barack Obama.


Výzvy k zesílení boje proti ebole světovému společenství z tribuny OSN adresovali zejména státníci ze západní Afriky.

„Dohadování a očekávání, že pomoc přijde od souseda, není na místě. Každý musí rychle jednat, aby se věci pohnuly,“ konstatoval Obama. Jeho slova podpořila řada státníků, na nebezpečí rozšíření nákazy zvlášť varovně upozornila prezidentka organizace Lékaři bez hranic Joanne Liuová.

„Naše zdravotnické kapacity v liberijské Monrovii mají 150 lůžek a otevírají se každé ráno jen na 30 minut. Přijmeme jen tolik lidí, kolik lůžek se přes noc uvolnilo po mrtvých,“ prohlásila.

Prezident Sierra Leone Ernest Bai Koroma uvedl, že pro jeho zemi je boj s ebolou otázkou života a smrti. „Nákaza je horší než terorismus,“ varoval delegáty Valného shromáždění prostřednictvím videokonferenčního hovoru. Jeho vláda ve čtvrtek izolovala oblast s milionem obyvatel ve snaze zablokovat šíření nákazy.

Obama v projevu řekl, že Spojené státy nemohou samotné kritickou situaci zvládnout. „Nemáme kapacity, abychom to sami dokázali. Nemáme dost zdravotnických pracovníků. Můžeme vybudovat infrastrukturu a pomáhat, ale potřebujeme, aby i ostatní přispěli,“ řekl prezident.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?