Obáváte se zhoršení péče v příštím roce?

7. 12. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Na anketní otázku odpovídají lékař a pracovník farmaceutické společnosti, projektový manažer, podnikatelka a meteoroložka.


JIŘÍ PEŠINA, lékař, pracovník farmaceutické společnosti: Obávám, protože už v letošním roce nebyla situace dobrá a v příštím roce by nemocnice mělo opustit větší množství lékařů a zdravotnictví dostane o více než 2 mld. Kč méně než letos.

Přitom počty pacientů se každoročně zvyšují. Například v onkologii přibývá každý rok o pět procent nemocných víc. Peněz ve zdravotnictví ale nebude nikdy dost. Řešení je ve změně systému.

ALEŠ HÁLA, projektový manažer, Brno: Zhoršení péče se prozatím neobávám. Podle mého názoru by mělo dojít ke koncentraci specializované péče do špičkových pracovišť.

Myslím si, že nemocnice a její zaměstnanci by měli mít snahu najít dlouhodobé udržitelné řešení. Zároveň lékaři by měli být kvalitněji oceněni za svou práci.

LENKA VČELÁKOVÁ, podnikatelka, Beroun: Neobávám se masového odchodu lékařů, ale zhoršení kvality péče ano, ale to již dlouhodobě.

I když vím, že máme kvalitní lékaře a lékařskou péči, systému jako takovému ale moc nevěřím. Nemyslím si, že je málo peněz ve zdravotnictví, ale problém vidím spíše v hospodaření s nimi.

DAGMAR HONSOVÁ, meteoroložka, Praha: Neobávám, ale přesto je třeba urychleně něco dělat.
Hlavně podle našeho názoru musí být definovány standardy péče a možnost si za své zdraví (a svých blízkých) připlatit.

Do čeho jiného, cennějšího už by měl člověk investovat. Tak lze i drobnostmi do zdravotnictví dostat další peníze. Rádi bychom připlatili například za to, že nemusíme čekat hodinu, ale půjdeme v objednaný čas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?