Obavy z kolapsu péče den ode dne sílí

20. 1. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Právníci se přou, zda akce Děkujeme, odcházíme je vydíráním a trestným činem nebo naopak podporou reformy.


Necelých 3800 nemocničních lékařů ze 16 000 podalo ke konci roku výpověď. 1. března z nemocnic odejdou.

Ti, co zůstanou, je hodlají podpořit další akcí: přestanou sloužit přesčasy. Podtrženo a sečteno: kolaps zdravotní péče den ode dne sílí a může nastat již začátkem února.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale stále věří, že k tomu nedojde a že lékaři masově z nemocnic neodejdou.

„Opravdu nevím, kde se v něm stále ten optimismus bere, když vidí, jaká je realita,“ říká Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK), který akci Děkujeme, odcházíme organizuje. Engel odmítl, že jde o vydírání a že si lékaři jako rukojmí berou pacienty. „Je to nesmysl. My jsme akci zahájili v březnu loňského roku. Vláda měla deset měsíců na to, aby s námi jednala. A vůbec nic se nestalo. Tak jaképak vydírání.“

Peníze na přidání mají jít z reforem

Právníci ale nejsou tak jednoznační. Někteří odmítají, že by šlo o vydírání, a tedy trestný čin, druzí naopak tvrdí, že o trestný čin jde a není daleko doba, kdy někdo na organizátory akce podá trestní oznámení. Zatím se tak nestalo.

Peníze na zvýšení platů lékařů letos nejsou. To jim stále vzkazuje ministr Heger. Lékaři mu ale odpovídají, že peníze je možné získat od zdravotních pojišťoven, kde leží 14 miliard korun. Přitom na zvýšení jsou zapotřebí jen tři miliardy korun ročně.

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl, že by ze státního rozpočtu mohly na vyšší platy peníze jít. Domnívá se, a slíbil to lékařům, že peníze přednostně půjdou na platy z úspor, které vzniknou v důsledku reformy zdravotnictví.

Některá oddělení se zavřou

Otevřeně už se mluví o tom, že některá oddělení, zejména malých nemocnic, se zavřou. Není možné vyloučit ani uzavření některých celých nemocnic, zvláště na Vysočině, kde akce Děkujeme, odcházíme má největší podporu.

Zavírání nemocnic a oddělení připustil i ministr Heger. Ten lékařům vzkázal, že „do roka podstatně změnit zdravotnictví není možné. To by znamenalo totální zemětřesení, destrukci. A mám obavu, že na destrukci je dostatečně našlápnuto právě akcí Děkujeme, odcházíme.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek označil akci Děkujeme, odcházíme, za „největší proreformní hnutí, jaké kdy zdravotnictví mělo“. Neurochirurg pražské Ústřední vojenské nemocnice profesor Vladimír Beneš mu ale odpověděl: „To mi připadá jako trošičku pochybný názor.“

Mění se i postoj veřejnosti k protestujícím lékařům. Vyplynulo to z internetového průzkumu agentury SANEP, kterého se účastnilo 10 208 respondentů. Zatímco loni v březnu, kdy akce Děkujeme, odcházíme byla vyhlášena a lékaři zveřejnili, že chtějí výrazně přidat až na trojnásobek průměrného platu v zemi (72 tisíc) za základní pracovní dobu, je v tomto úsilí podporovaly téměř tři čtvrtiny dotázaných, na konci loňského a na začátku letošního roku už to byla jen třetina.

Denně jednání

Vedení nemocnic denně jedná s protestujícími lékaři a připravuje krizové scénáře pro případ, že své výpovědi zpět nevezmou. Zatím tak učinili pouze jednotlivci. Kolaps zdravotní péče je tedy reálný.

Ministr Heger ale pacienty ujišťuje: „Akutní péči pacient dostane vždy.“ Přiznává, že ale některé nemocnice by pak pacienta po ošetření poslaly do jiné, která zajišťuje plné spektrum služeb.
Jasno, kolik lékařů odejde a jak to bude v nemocnicích vypadat, bude na konci února, resp. 1. března, kdy ti, co dali výpověď, odejdou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?