Občanští demokraté chtějí prosadit nový typ spoření

1. 10. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanští demokraté také dávají přednost domácí před ústavní péčí. ODS, která se v koaliční vládě musela vzdát zdravotnictví, a tudíž i jeho reformy, si našla podobnou a stejně obtížnou úlohu. Hodlá zreformovat nynější systém péče ve stáří.


Státní gesci v této oblasti momentálně plní hned dva rezorty - zdravotnictví a práce a sociálních věcí, obě spravují ministři nominovaní TOP 09.

Absolutní novinkou, kterou hodlá ODS především prosadit, je zavedení spoření se státním příspěvkem na dlouhodobou péči ve stáří. Zatím ale není jasné, jakou by měl mít příspěvek podobu.

Mohl by být přímý jako u stavebního spoření, nebo nepřímý slevou na dani či zvýšením odečitatelné položky od základu daně.

„V rámci reformních kroků musíme jasně definovat priority státních podpor. Zabezpečení na stáří bude ODS jednoznačně podporovat,“ konstatoval včera premiér a šéf strany Petr Nečas.

Dlouhodobou péči po- dle exministra zdravotnictví a premiérova poradce Tomáše Julínka nyní potřebuje asi tři sta tisíc lidí, jejich počet však bude se stárnutím populace růst zhruba o 100 tisíc obyvatel každých deset let.

Na tuto péči se vydává podle Julínka z veřejných zdrojů asi jedno procento hrubého domácího produktu, nárůst prý bude o pětinu každých deset let.

„Financování průběžným způsobem nestačí,“ uvedl bývalý ministr zdravotnictví. Podle něj bude nutné zvýšit podíl soukromých zdrojů.

Nečas tvrdí, že občanští demokraté budou svoji představu prosazovat v koalici. Stejně tak nemíní připustit, aby se nyní omezovala zdravotní péče, jak plánuje ministr zdravotnictví Leoš Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?