Občanští demokraté chtějí veřejnou diskusi o zdravotnictví

29. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stínový ministr zdravotnictví ODS, senátor Tomáš Julínek, v úterý vyzval všechny politiky, "kteří to myslí s nápravou českého zdravotnictví vážně," k seriózní diskusi u kulatého stolu za účasti odborníků...


„Zatímco o důchodové reformě se vede celospolečenská debata a ve většině parlamentních politických stranách na ní pracují týmy odborníků, zdravotnictví zůstává na okraji zájmu,“ řekl Julínek.

Podle něj je zdravotnictví v krizi a jestliže do deseti let neprojde zásadní změnou, zkrachuje. Julínek propočítal, že kdyby stát chtěl pokrýt náklady na zdravotní péči z veřejných zdrojů, musel by v roce 2050 každý občan platit zdravotní pojištění ne ve výši 13,5 % jako nyní, ale 35 %.

Julínek navrhuje šest okruhů otázek, které by měl umět zodpovědět každý, kdo chce vyřešit krizi českého zdravotnictví. Jsou to:

1) Jaký bude podíl veřejných a soukromých prostředků? Odkud budou veřejné prostředky získávány? Předpokládáte nutnost navýšit zdravotní daň? Pokud ne, tak jak zastavíte narůstání zadlužování?

2) Jak budete řešit problém zajištění zdravotní péče pro seniory?

3) Jakým způsobem chcete řešit odstranění korupce a protekce?

4) Jak se vyrovnáte s opakovanými deficity zdravotního pojištění?

5) Jakým způsobem zaručíte možnost výběru a zároveň dostupnost kvalitní zdravotní péče pro všechny občany?

6) Podle jakých kritérií rozdělíte zdravotní péči na péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a na péči placenou přímo? Jaká bude spoluúčast pacienta po zavedení reformy? Julínek chce v říjnu předložit podrobný návod ke komplexní reformě českého zdravotnictví.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?