Obce si udržely vesnické lékaře a neprohloupily

17. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Některé obce na severní Moravě a ve Slezsku se rozhodly před časem udělat vše pro to, aby si udržely své obecni lékaře i za cenu, že budou muset ze svých rozpočtů připlácet na jejích činnost. Dnes se ukazuje, že jejich rozhodnuti bylo správné, protože lidé nemusí jezdit za lékaři do vzdálených měst...


Ostrava -

„My jsme zhruba před pěti lety měli dokonce své vlastní zdravotnické zařízení. Pak jsme získali paní doktorku, která k nám dnes dojíždí pracovat. Z obecního rozpočtu platíme zdravotní sestru. U nás zase až tak moc obyvatel není, ale obec je rozlehlá a je v horách. Navíc tady žije spousta starých lidí,“ uvedl starosta obce Staré Hamry Ivo Martykán. Lékařka ve Starých Hamrech ordinuje denně. Její služby vyhledávají také obyvatelé sousedních obcí, kde lékaře nemají. Někdy ji navštěvují dokonce pacienti ze Slovenska. V případě, že by ve Starých Hamrech lékařka nebyla, museli by pacienti z okolních obci dojíždět za nejbližším doktorem do asi patnáct kilometrů vzdálené Ostravice.

Když se obce snažily udržet své obecni lékaře, musely počítat s tím, že budou na jejich činnost různými formami připlácet. Nízký počet pacientů by totiž obecní lékaře za jiných podmínek vůbec neuživil. Vesničtí doktoři v těchto obcích pracují i ke spokojenosti obyvatel ze sousedních vesnic. Lidé zejména v zimních měsících nemusejí dojíždět za lékařem do vzdálených měst. Starostové se snaží vyjit doktorům všemožně vstříc, jen aby zachránili alespoň několik ordinačních dnů v týdnu. Lékaři dnes proto mají často jednu centrální ordinaci ve větši obci a k tomu přibírají pár okolních vesnic.

„U nás v obci máme obvodního praktického lékaře, zubaře i dětskou lékařku. My jsme seje snažili udržet, proto jsme jim spravili ordinační prostory. Máme také obecní lékařský přístroj EKG, který jsme dali do užívání. Kdyby u nás lékař nebyl, lidé by museli dojíždět do Raškovic,“ řekl starosta obce Moravka Josef Klimánek.

Také obec Nýdek na Jablunkovsku poskytuje lékařům ordinace v rekonstruované mateřské škole, za to od nich vybírá jen symbolický nájem. První rok nemuseli lékaři dokonce platit nájem žádný. „V současné době máme u nás zubního lékaře, dětského doktora a lékaře pro dospělé, “ uvedla jedna z pracovnic Obecního úřadu v Nýdku.

RADIM ŠLEZINGR, Moravskoslezský den, 15.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?