Obce Tachovska odeslaly petici za obnovu lůžek nemocnice v Plané

14. 6. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 6000 občanů Tachovska podepsalo za půldruhého měsíce petici za obnovení akutní lůžkové péče v nemocnici v Plané. Tachovsko je od roku 2002 jedním ze dvou okresů v zemi, který nemá nemocnici.


Starostka Plané Martina Němečková, která akci po dohodě s kolegy organizovala, odeslala ve středu za petiční výbor výzvy k obnově chirurgie a interny ministrovi zdravotnictví, hejtmanovi, zdravotnímu radovi a řediteli VZP a šéfové plzeňské pobočky VZP.

„Minulý týden jsme sečetli 6039 podpisů z 19 obcí,“ uvedla. Navíc ještě přišly opožděné stovky podpisů z Boru.

„Budeme čekat na odpověď. Petice se sice jmenovala za obnovení akutní lůžkové péče, ale za petiční výbor píšeme, že prosíme o jakákoli jednání, o jakékoli možnosti rozšíření zdravotní péče na Tachovsku,“ řekla Němečková. Starostové jsou podle ní realisty a nedomnívají se, že v okrese někdo začne stavět novou nemocnici. Domnívají se, že je možné situaci řešit například nevyužitými kapacitami.

Starostka se navíc oslovených ptá například na to, kdo rozhoduje o síti státních zdravotnických zařízení. „Jsem zvědavá, co nám odpoví ministr, hejtman a ředitel VZP k tomu, kdo je ten kompetentní člověk, s nímž se tyto věci řeší. My jako starostové si na to neumíme odpovědět,“ uvedla.

Petici spustilo setkání starostky s premiérem, který ji požádal, aby mu vše sepsala a poslala, což se stalo ještě před peticí, ale žádnou odpověď nedostala. Dalším důvodem byla situace mariánskolázeňské nemocnice, kde měla nedávno skončit akutní lůžková péče. Nakonec tam zůstala interna a chirurgická ambulance, ale dlouhodobá jistota tam podle starostky není.

V nové budově bývalé okresní nemocnice v Plané funguje více než tři roky firma Swiss Med Clinic. Provozuje tam jednodenní a plastickou chirurgii a ordinace jako ORL a urologii, v sobotu mikrooční chirurgii. „Nabídku rozšířili, ale pořád to není akutní lůžková péče, která tu lidem chybí,“ řekla. Swiss Med Clinic by ji ale podle Němečkové zajistila. „Kapacity tady jsou. Ale nestátní zdravotnické zařízení nebude dotovat internu a chirurgii, to by měl stát či kraj,“ řekla.

Podle Němečkové by bylo přínosem, kdyby se aspoň začalo jednat o rozšíření spektra výkonů v Plané.
Obyvatelé řídce osídleného Tachovska si na absenci nemocnice trvale stěžují. „Když budete mít dopravní nehodu nebo infarkt, tak vám v Plané nemohou pomoci, protože na to nejsou zařízeni,“ řekla starostka. Podle ní od ledna platí nařízení vlády, které řeší dostupnost akutní lůžkové péče, která je maximálně 60 minut po celý rok včetně zimy. „Z Chodové Plané, Michalových Hor či z Broumova do Stodu za 60 minut nedojedete ani náhodou,“ dodala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?