Obchodníci s léky na recept se v Ostravě u soudu přiznali

26. 4. 2017 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Ostravě ode dneška řeší případ nezákonného obchodování s léky na recept. Šlo například o léčiva na spaní či tlumení psychických problémů.


Za několik let prodali dva obžalovaní okolo 236.000 těchto tablet a utržili téměř 3,5 milionu korun. Pavla Černá a Jiří Kusý se u soudu přiznali. Černá se hájila tím, že druhovi jen vypomáhala. Kusý zase tvrdil, že si závažnost svého jednání neuvědomoval.

Podle obžaloby dvojice s léky na recept obchodovala v letech 2013 až 2016. Podle Černé tento druh přivýdělku vymyslel její druh, když pro ni sháněl léky na hubnutí. Našel si dodavatele, nejprve v Polsku a pak i v Česku. Mezi dodavateli byla i jedna lékařka. Ta je ale obžalovaná samostatně. Klienty Černá a Kusý podle státního zástupce získávali na různých diskusních fórech. Léky prodali téměř 2000 lidem z Česka, několika evropských zemí i z USA.

„Často se jednalo o osoby, které si na lécích vypěstovali závislost, a jejich lékaři jim už je nechtěli předepisovat. Proto se rozhodli je získat takovým způsobem,“ uvedl žalobce David Bartoš.

Černá obchody přiznala, ze získaných peněz si podle ní pořídili byt a auto. Tvrdí, že toho lituje. Své počínání označila za přešlap. „Netušila jsem, že to je na stejné úrovni jako obchod s tvrdými drogami,“ řekla. Uvedla také, že druhovi jen vypomáhala. „Partner nakupoval léky a vyřizoval komunikaci se zákazníky,“ řekla.

Kusý její verzi potvrdil. „To, co je v obžalobě, to je pravda. Veškerou činnost jsem dělal sám. Družka mi jen občas pomáhala,“ řekl. I on tvrdí, že si nebyl vědom závažnosti svého jednání. „Léky se takto na internetu prodávají ve velkém už řadu let. Nikdo s tím nic nedělal,“ hájil se.

Podle obžaloby se pár věnoval i nelegálnímu dovozu a prodeji nekolkovaných cigaret. Podle státního zástupce šlo nejméně o 200 kartonů. Z jejich prodeje obžalovaní neuhradili spotřební daň, čím státu způsobili škodu kolem 90.000 korun.

Žalobce oba viní z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ve vězení mohou strávit osm až 12 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?