Obědový protest

6. 4. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Část zaměstnanců mladoboleslavské nemocnice včera protestovalo proti spornému tendru na výstavbu nového pavilonu interny.


Tvrdí, že půlmiliardová zakázka není čistá a je kolem ní řada pochybností.

Hodinu po poledni se na protest proti krokům hejtmana Davida Ratha a krajského vedení shromáždili v jídelně v zákonné půlhodinové pauze na oběd. Rath, který včera v nemocnici poklepával na základní kámen dostavby, kritiku odmítá.

„Nebojíme se říct, že krást se nemá,“ prohlásil na setkání Jiří Nováček z vedení nemocničních odborů, který v těchto dnech končí ve funkci primáře operačních sálů.

Primariátu byl údajně zbaven kvůli kritice zakázky, hejtmanství ale personální změnu zdůvodnilo tím, že jeho funkce byla nadbytečná. Šéf nemocničních odborů Radek Langer zdůraznil, že protestující neodmítají stavbu pavilonu, naopak ji vítají, ale požadují, aby byla tato zakázka zcela průhledná.

Odborářům se například nelíbí, že tendr na zhotovitele se změnil na tendr na investora. „Vyhrála to firma, která má 200 tisíc korun základní jmění, sídlí v jedné kanceláři a najímá si další firmu, která to staví,“ shrnul největší výhrady šéf nemocničních odborů Radek Langer.

Rath v této souvislosti uvedl, že kraj před půlrokem sice schválil investici půl miliardy do dostavby, krajští radní ale postupem času při přípravě finančního plánu dospěli k závěru, že tak vysoká jednorázová platba by v příštím roce neúměrně zatížila krajský rozpočet.

„Tudíž rada kraje došla k závěru, že je lépe to rozložit a vyzkoušet PPP projekt,“ dodal. Peníze do projektu tak vloží zahraniční investor a kraj bude investici postupně splácet. Hejtmanství si tím podle Ratha zároveň ověřuje, zda je perspektivní hledat na podobné projekty zahraniční investory.

Kvůli spornému tendru bylo podáno několik trestních oznámení a případ nyní prověřují kriminalisté. Rath ale tvrdí, že kontrola ze strany hejtmanství na soutěži nic špatného nenašla.

„Kraj neshledal na této zakázce, že by byl porušen jakýkoliv zákon včetně zákona o zadávání veřejných zakázek. Nyní to prověřuje i policie a bude na ní, jestli dojde ke stejnému závěru, nebo k jinému závěru,“ poznamenal hejtman, podle nějž jde o čistě politickou kauzu. I za dnešním protestem jsou podle něj lidé řízení mladoboleslavským primátorem a někdejším ředitelem nemocnice Raduanem Nwelatim.

Primátor i odboráři to odmítají. „To je nesmysl. S bývalým ředitelem Nwelatim jsem se naposledy viděl, když odcházel z nemocnice,“ podotkl Nováček. Nwelati to odpoledne odmítl v tiskové zprávě.

Lékaři a sestry čelí podle odborářů zastrašování.

Nadřízení jim údajně nakázali, že mají jít na oběd mimo čas protestu. Zároveň prý strhali kritické plakáty vylepené po areálu nemocnice. „Chtěli jsme se v půlhodinové legální pauze na oběd jít podívat na to poklepávání. Původně to mělo být ve 13 hodin, ale ve chvíli, kdy se prosáklo, že zaměstnanci chtějí s panem hejtmanem mluvit, tak chlapsky změnil dobu,“ tvrdí Nováček. Rath ale tvrdí, že program se upravoval kvůli tomu, že účast odřekl izraelský velvyslanec

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?