Obezita podle amerických vědců zvyšuje riziko demence

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tým doktorky Rachel Whitmerové dospěl k závěru, že obzvlášť u žen obezita souvisí s pravděpodobností rozvoje demence v pozdějším věku...


Obezita zvyšuje nejen riziko onemocnění cukrovkou, srdečních chorob a mrtvice, ale podle nejnovějších poznatků amerických vědců také demence.

Tým doktorky Rachel Whitmerové dospěl k závěru, že obzvlášť u žen obezita souvisí s pravděpodobností rozvoje demence v pozdějším věku. O zjištěních badatelů ze Spojených států informoval na své internetové stránce časopis British Medical Journal.

„Obezita ve středním věku stupňuje možnost budoucí demence,“ uvedla Whitmerová.

Její tým sledoval přes 10.000 mužů a žen, kteří měli podrobné zdravotní záznamy z let 1964 až 1973, kdy jim bylo od čtyřiceti do pětačtyřiceti let. Po 27 letech se u sedmi procent z těchto osob rozvinula demence.

„U lidí, kteří byli obézní ve středním věku, byla pravděpodobnost demence o 74 procent vyšší než u osob s normální váhou. U lidí s nadváhou byla tato pravděpodobnost o 35 procent vyšší,“ prohlásila Whitmerová.

Největší riziko rozvoje demence bylo u obézních žen, a sice o 200 procent vyšší než u žen s normální váhou, podotkla.

Whitmerová tvrdí, že v případě potvrzení hypotézy jejího týmu by léčba obezity ve středním věku mohla snižovat nebezpečí vzniku demence později ve stáří.

V důsledku stárnutí světové populace se předpokládá, že v příštích dvaceti letech počet případů demence vzroste o 400 procent. Některé odhady předpovídají, že do roku 2050 bude na světě 45 milionů lidí, které demence postihne.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?