Obezity a nadváhy přestalo v ČR podle průzkumu přibývat

11. 4. 2013 7:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejnovější průzkum obezity a nadváhy v Česku přinesl nečekané zjištění - obezity a nadváhy přestalo přibývat. Obézních je 21 procent dospělých, nadváhu má 34 procent. Jsou to stejné hodnoty jako v předchozím kole v roce 2010, řekl novinářům Jan Lajka ze společnosti STEM/MARK, která opakované průzkumy dělá v projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Žij zdravě. Letos odpovídalo 2000 lidí.


Trend podle Lajky vylepšily ženy - od předchozího průzkumu klesl podíl žen s nadváhou o procentní bod na 27 procent a obézních o dva procentní body na 19 procent. Naproti tomu mužů s nadváhou přibylo o dva procentní body na 42 procent a s obezitou také o dva body na 23 procent.

Nadbytečné kilogramy podle průzkumu znepokojují muže méně než ženy - 86 procent mužů nevnímá svoji nadváhu jako problém, čtvrtina se jí nezabývá. Mezi ženami jen 14 procent nepovažuje svoji obezitu za problém. Přispívá k tomu podle autorů průzkumu také obecné mínění; u úspěšné ženy se předpokládá štíhlost, u mužů nikoli. Ženy jsou proti mužům také tolerantnější ke vzhledu svých partnerů.

Podle přednosty třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a garanta projektu profesora Štěpána Svačiny však kila navíc nejsou jen kosmetickým problémem. „Obézní lidé pětkrát častěji trpí vysokým tlakem a šestkrát častěji cukrovkou,“ varoval.

Průzkum také ukázal nepříznivý trend poklesu váhy u dívek mezi 18 a 19 lety, podváhu má celá pětina. „Jistě v tom roli hraje i vliv médií a soutěží krásy, kde ženy s normální váhou nemají šanci. Nadměrnými dietami a hubnutím si ale mohou zadělat na problémy v budoucnu - třetina bude celý život s jídlem bojovat,“ dodal internista Martin Matoulek z téže kliniky.

Podle průzkumu přes dvě třetiny obézních nemají žádný pohyb. Oproti roku 2010 klesl podíl lidí, kteří se hýbou až čtyři dny v týdnu. Nezměnil se podíl těch, kteří sportují až sedm dní v týdnu, je to každý desátý.

Svačina doplnil, že normální váhu má podle průzkumu v dospělosti jen 22 procent těch, kteří se potýkali s kily navíc v dětství. Celých 78 procent dětí s nadváhou a obezitou si nadbytečná kila nese do dospělosti. Ženy se s tím podle průzkumu vyrovnají lépe - nadváha přetrvává u 42 procent a u 90 procent chlapců, z nich 63 procent je v dospělosti obézních.
Za nejdůležitější pro udržení správné váhy považují oba lékaři pravidelný pohyb. Následuje pravidelná strava a dostatek ovoce a zeleniny. K nárůstu hmotnosti přispívají podle nich časté návštěvy podniků rychlého občerstvení a uzeniny, rizikové je také vlastnictví automobilu. Češi a Češky se ale podle obou lékařů raději vzdají jídla, než aby se začali více hýbat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?