Obrana zadá zakázky na vývoj technologií za 372 milionů korun

26. 9. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo obrany zadá zakázky na vývoj technologií v hodnotě 372 milionů korun. Bez výběrových řízení je získají státní podniky Vojenský výzkumný ústav, Vojenský technický ústav a Ústřední vojenská nemocnice v Praze.


ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Se záměrem úřadu se seznámila vláda v demisi.

Podle mluvčího budou zakázky realizovány v letech 2014 až 2016. „Důvodem zvoleného způsobu zadání je skutečnost, že uvedené státní podniky a příspěvková organizace vykonávají podstatnou část své činnosti ve prospěch ministerstva obrany a byly k tomuto účelu založeny,“ zdůvodnil Pejšek.

Celkem 22 zakázek řeší rozličná témata. První pod názvem „Bolest“ má zkoumat nové možnosti léčby bolesti u vojáků poraněných v boji. Zakázka „Pancrskla“ řeší pancéřová skla bojové techniky. Mezi zakázkami jsou také vývoj pohotovostního ženijního úkrytu, objasňování případů narušení bezpečnosti letu, zvýšení kryptografické ochrany a ochrany utajovaných informací nebo zvýšení bezpečnosti posádky vrtulníků Mi-171Š při nouzovém přistání.

Obrana dále plánuje zadat šest zakázek, které se týkají komunikačních a informačních systémů. Jde například o pronájem a servis diskových datových úložišť za 37 milionů korun. Smlouvu chce úřad uzavřít s firmou MHM computer. Další zakázka se týká pronájmu serverů informačního systému logistiky a její hodnota je osm milionů korun.

Ministerstvo obrany má letos rozpočet zhruba 42 miliard korun. Podle ministra obrany Vlastimila Picka by mělo v příštím roce hospodařit s miliardou navíc. Rozpočet ministerstva je podle vedení obrany na spodní hranici, na níž ještě armáda může plnit své úkoly. Finanční možnosti armáda vylepšuje prodejem nepotřebných nemovitostí i přebytečného movitého majetku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?