Obří tendr na nemocnici Náchod pokračuje, ÚOHS pozastavení zrušil

27. 11. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil předběžné opatření o pozastavení obřího tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Soutěž tak může pokračovat. Zakázku zhruba za miliardu korun chce sedm subjektů, které cenové nabídky ještě nepodaly.


Stavba by mohla začít na jaře. ČTK o tom informoval mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Správní řízení týkající se zakázky antimonopolní úřad zahájil v květnu, předběžné opatření vydal v srpnu. Zakázkou se antimonopolní úřad začal zabývat na návrh společnosti CGM Czech. Ta si stěžovala na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky.

„Do soutěže se přihlásily největší stavení firmy v České republice, což jen dokládá její otevřenost. Rekonstrukce má už stavební povolení. Dodavatele soutěže bychom měli znát do konce ledna,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD). Samotná stavba by měla trvat 27 měsíců.

Žádosti o účast v tendru zájemci podali v červenci. Ve druhém kole budou nyní uchazeči vyzváni k předložení konkrétních cenových nabídek. Žádosti o účast v tendru podaly firmy OHL ŽS, Průmstav, BAK, VCES a Skanska. Zakázku chce získat i Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, a také Sdružení Náchod, v němž figurují firmy Geosan a Strabag.

Kraj pod vedením ČSSD na projekt v minulém volebním období získal evropskou dotaci 125 milionů korun, o dalších téměř 300 milionů korun z unie usiluje. Na stavbu si kraj také chce vzít úvěr 600 milionů.

Opoziční ODS stavbu pro její financování z úvěru kritizuje a označuje ji za megalomanský projekt. Projekt se nelíbí ani opoziční TOP 09. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje. Nynější krajská koalice ČSSD a komunistů přestavbu nemocnice označuje za prioritní investici.

Předmětem zakázky jsou stavební práce a dodávky techniky pro operační sály. Dostavba v dolním areálu nemocnice se bude dělat za plného provozu nemocnice. Počítá se s vybudováním čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?