Obžalovaní ve Zlíně fiktivní nákupy ortopedických pomůcek odmítli

4. 9. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud ve Zlíně začal projednávat fiktivní nákupy ortopedických a léčebných pomůcek, při nichž údajně obvinění způsobili zdravotním pojišťovnám škodu zhruba 7,7 milionu korun. Před soudem stanuli čtyři z původně deseti obžalovaných.


Tři vinu odmítli, čtvrtý nevypovídal. Případy zbylých šesti lidí projednají okresní soudy.

Podle obžaloby se ekonom Pavel Hruška ze Zlína dohodl s nezaměstnaným Miroslavem Kolaříkem z Prostějova, že s pomocí ředitele pražské společnosti Ortopedické pomůcky Ivem Beckem a obuvníkem Michalem Pavlasem z Jesenice u Prahy získají peníze od zdravotních pojišťoven za fiktivní poukazy zejména na ortopedickou obuv, ale i na jiné protetické pomůcky.

Podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové muži od září 2010 do srpna 2011 uplatnili přes 800 padělaných poukazů. Poškozeno bylo šest zdravotních pojišťoven, největší škodu, více než 5,5 milionu, způsobili VZP. Muži jsou stíháni pro podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Třem hrozí až deset, Pavlasovi, který podle obžaloby způsobil nižší škodu, až osm let vězení.

Hruška uvedl, že je běžnou praxí, když výrobce pomůcek nemá smlouvu se zdravotními pojišťovnami, obrací se kvůli vyúčtování na prostředníka, jenž smlouvy má. Hruška prý chtěl pomoci obchodnímu partnerovi Kolaříkovi, který údajně měl výrobce protetik z Uherskohradišťska, jenž je ale nemohl vyúčtovat. „Zprostředkoval jsem kontakt mezi panem Kolaříkem a firmami, které mohly pomoci s vyúčtováním poukazů,“ řekl Hruška.

V 'právním slova smyslu' prý vinu necítí. „Cítím odpovědnost, za zprostředkování kontaktu a jednám s pojišťovnami o náhradě škody,“ doplnil Hruška. Podle něj trestný čin nespáchal ani Beck ani Pavlas. Oba muži podle obžaloby převzali poukazy, vyúčtovali je pojišťovnám a pak částku sníženou o svou provizi poslali na účty společností Madisola (v likvidaci, sídlila ve Zlíně a poté v Olomouci) a Green Food z Frýdku-Místku.

Zmíněné firmy podle Nesvadbové ortopedické pomůcky nevyráběly a měly sloužit jen 'k vyprání' vylákaných peněz od pojišťoven, aniž by pomůcky byly dodány v padělaných poukazech uvedeným klientům. Kolařík se k věci vyjádřit nechtěl. Beck vinu odmítl. Prý nevěděl, že pacienti na Moravě ortopedické pomůcky nedostávají. „Ani ve snu jsem nečekal, že se něco takového může přihodit,“ uvedl.

Vinen se necítí být ani Pavlas. „Nesouhlasím se zněním obžaloby, byl jsem podveden a poškozen,“ uvedl muž, jenž podle obžaloby další poukazy za 675.000 korun z obav o odhalení už neuplatnil. Pavlas ale řekl, že je sám policii předal. Své zapojení do transakce vysvětlil tím, že chtěl pomoct Hruškovi, který byl jeho dlouholetým obchodním partnerem.

Případy zbylých šesti mužů obžalovaných z legalizace výnosů z trestné činnosti projednají okresní soudy ve Zlíně a ve Frýdku-Místku. Podle Nesvadbové jde zejména o jednatele společností, přes které peníze od zdravotních pojišťoven plynuly. Hlavní líčení u zlínského krajského soudu bude pokračovat 30. září.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?