Oční laser v brněnské nemocnici ošetřil za 20 let tisíce lidí

7. 4. 2014 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než 11.000 pacientů podstoupilo zákrok očním laserem v brněnské dětské nemocnici, který letos funguje 20 let. Patří mezi ně dospělí, ale také děti. Brno jako jediné v České republice provádí laserové operace i u nejmenších dětí v úplném umělém spánku, informovala ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

„Nejčastějšími pacienty jsou dospělí, které omezuje nošení brýlí nebo jim nevyhovuje nosit kontaktní čočky a chtějí se zbavit své dioptrické vady z kosmetických důvodů,“ uvedla Mrázová.

Významnou skupinu tvoří ale také děti se závažnou anizometropií, neboli velkým rozdílem v počtu dioptrií mezi oběma očima a s tím spojenou tupozrakostí. „Laser odstraněním dioptrií z tupozrakého oka vytváří podmínky pro správný vývoj vidění. Zákroky těchto vad u dětí se u nás začaly provádět jako první v Evropě. Získali jsme řadu mezinárodních ocenění na světových kongresech,“ uvedla Mrázová.

Nemocnice podle ní provádí jako jediná laserové operace i u nejmenších dětí v úplném umělém spánku. „Odborníci k nám posílají dětské pacienty se specifickými vadami z celé České i Slovenské republiky,“ podotkla mluvčí.

Pracoviště očního laseru vzniklo v Brně v roce 1994. V prvním roce provozu o něj byl obrovský zájem a lékaři v něm provedli přes 2000 operací. Klientela byla tuzemská, ale i z Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Švédska, Norska a Británie. „V současné době je v Brně sedm laserových center, a proto se zájemci rozptýlili mezi jednotlivá pracoviště. Za dvacetiletou dobu fungování jsme provedli zákrok u 11.000 pacientů,“ dodala Mrázová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?