Od 1. dubna: děti nemusejí platit u lékaře...

31. 3. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Děti do osmnácti let od zítřka nezaplatí za své vyšetření u lékaře třicetikorunový regulační poplatek. Prvním dubnovým dnem totiž začíná platit novela, která je této povinnosti zbavuje. V Poslanecké sněmovně dnes navíc začíná další kolo bitvy o poplatky. Opozice a kraje je chtějí zrušit úplně, senátní novela jim nestačí...


V Poslanecké sněmovně dnes navíc začíná další kolo bitvy o poplatky. Opozice a kraje je chtějí zrušit úplně, senátní novela jim nestačí

Děti do osmnácti let od zítřka nezaplatí za své vyšetření u lékaře třicetikorunový regulační poplatek. Prvním dubnovým dnem totiž začíná platit novela, která je této povinnosti zbavuje.

Kromě nezletilých uleví novela také lidem starším 65 let. U nich, stejně jako u dětí do osmnácti let, snižuje ochranný limit z 5000 na 2500 korun. V lékárnách navíc třicetikorunový poplatek lékárníci odečtou od doplatku, pokud bude vyšší než třicet korun.

Od všech poplatků ve zdravotnictví jsou osvobozeny ještě děti v dětských domovech, výchovných ústavech a děti svěřené do pěstounské péče. V takové podobě přijal úpravy Senát.

Kompletně zrušit!

Opozici však tento senátní kompromis nestačí, a tak dnes hodlá ve sněmovně podat návrh, jímž by se všechny regulační poplatky kompletně zrušily. „Přijetí zločinné daně z práva na zdraví padá na hlavu koalice,“ prohlásil po posledním hlasování ve sněmovně šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Právě komunisté nyní opět předkládají návrh na zrušení poplatků. Se stejným návrhem přišel také Moravskoslezský kraj.

Ministerstvo zdravotnictví považuje krok opozice za nezodpovědný. „Na jedné straně se vláda a ministerstvo snaží eliminovat dopady krize na zdravotnictví a pacienty, a na druhé straně opozice a kraje navrhují opatření, které krizi jen prohloubí. Pokud by se jim to podařilo, tak bychom se vrátili do roku 2005, kdy byla péče regulovaná a zdaleka se nedostala všem potřebným,“ prohlásil první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a dodal, že díky poplatkům se podařilo v minulém roce přesměrovat až deset miliard korun na vysoce specializovanou péči. Proti poplatkům dlouhodobě vystupuje Svaz pacientů. „Výsledky posledního hlasování jsou plivnutím do tváře pacientů. Vládní koalice sice mluví o tom, že se uleví pacientům do osmnácti let, ale to je jen poloviční pravda. V nemocnicích a lékárnách mají platit nadále. Trváme i nadále na tom, že jsou poplatky v rozporu s Listinou lidských práv a svobod,“ prohlašuje prezident svazu Luboš Olejár.

Zdravotní poplatky se od prvního února nevybírají v krajských zdravotních zařízeních. Každý kraj ale formou darů proplácí různé poplatky.

Zrušení poplatků už jednou sněmovnou prošlo. Senátoři ho však vrátili s pozměňovacími návrhy a poslanci pak nesehnali 101 hlas na to, aby je přehlasovali. V senátní podobě proto začne novela platit už zítra.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?