Od bylinek a krystalů za mříže

23. 6. 2015 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Šarlatáni, kteří ublíží svým klientům, půjdou do vězení. Hned jak se ministerstvu podaří definovat, kdo je to léčitel


Výsledky rok trvajícího tažení ministerstva zdravotnictví proti nebezpečným šarlatánům by asi málokdo označil za ohromující. V zákonech se nezměnilo vůbec nic a právě ten rok trvalo, než úředníci přišli na to, že na podvodné léčitele právo nemůže, dokud se jaksi nedefinuje, co to vlastně ten léčitel je.
„Odpovědnost léčitele je dnes v občanském zákoníku. Snažíme se dostat odpovědnost těchto osob pod trestní zákoník, i když tomu ministerstvo spravedlnosti není nakloněno,“ říká náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová. V zákoně o zdravotních službách se tak má poprvé objevit vedle definice poskytovatele zdravotních služeb také definice léčitele.

Myšlenka, že by měli mít léčitelé trestní odpovědnost, má podporu u lékařů, řady poslanců i u svazu léčitelů. „Léčitelé by měli mít třeba plnou právní odpovědnost za radu, aby pacient s nádorem nepodstupoval chemoterapii,“ řekl Jiří Beneš, předseda nové pracovní skupiny České lékařské společnosti pro nevědeckou medicínu.

Bylinky a hlad na rakovinu

Tvrdé tresty včetně vězení se podle ministerstva zdravotnictví nemají vztahovat na případy, kdy nemocní lidé pouze platí za neověřené metody, které jim sice nepomohou, ale neuškodí. Nedotkne se to tedy valné většiny etablovaných přírodních léčitelů, včetně homeopatů. Některé léčitelské „dobré rady“ ale prokazatelně škodí. „Část případů je prosté vytahování peněz z pacientů za různé typy léčby. Zde nemáme prostředky, jak tomuto zabránit, kromě opakovaného upozorňování na podvodné praktiky,“ říká mluvčí ministerstva Jan Štoll, „část případů jsou ale nebezpečné rady.“ Třeba když léčitel tvrdil vážně nemocnému muži, že rakovina se dá vyhladovět.

„Taky ho rovnou varoval, že se to asi jeho doktorovi nebude líbit, že při takové léčbě se hodně hubne a doktoři pak člověka nutí jíst, nebo ho dokonce zavřou do nemocnice na kapačky, a to se právě nesmí, protože to by se vyhladovění přerušilo a všechno by bylo nanic,“ líčí Štoll s tím, že seriózní studie jasně říkají, že pro úspěch léčby rakoviny je zásadní dobrá výživa.

Negramotní češi

Než se případné postihy dostanou do zákona, uběhne zjevně ještě dlouhá doba. Prozatím si tedy lékaři i samotné ministerstvo hodlají vystačit se „zvyšováním informovanosti pacientů“.
Se zdravotní gramotností jsou na tom totiž Češi podle průzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) dost bídně. Poučovat důvěřivé obyvatelstvo budou kromě WHO a ministerstva i samotní lékaři. „Česká společnost je velmi málo vzdělaná v prevenci nemocí, to právě poskytuje prostor pro šíření nevědeckých a alternativních postupů. Pacienti pak utrácejí obrovské prostředky za nevědecké metody,“ míní předseda České lékařské společnosti Štěpán Svačina.

Tam, kde konvenční medicína dlouhodobě selhává, se prostor pro zkoušení čehokoli, co by alespoň trochu pomohlo, vždycky najde. A do kriminalizace vykuků, kteří využívají zoufalství mnohdy smrtelně nemocných pacientů, je pořád stejně daleko jako před rokem.

Nevědecká medicína

Česká lékařská společnost dělí nevědecké léčitelské postupy následovně: neprokazatelný účinek Za nevědeckou metodu označují lékaři všechny postupy, u kterých není studiemi prokázaná účinnost. Lékařská věda si dokáže případné výsledky takových metod vysvětlit jen psychologickým placebo efektem. Takové metody lékařská společnost nezavrhuje. Sem patří mimo jiné homeopatie, psychotronika, reiki, léčba magickými symboly a další. škodlivé Například před pitím údajně všechno léčících sloučenin s chlorem varoval hlavní hygienik, může dojít k poleptání sliznice, trávicího i dýchacího traktu, kůže, očí. Může dojít i k protržení žaludku, selhání jater a ledvin. Pod různými názvy se přitom „léčivé“ dezinfekce prodávají na internetu dál. smrtící Nejtragičtější důsledky má odrazování pacientů od běžné léčby, například v onkologii. Právě za takovou radu by měli podle České lékařské společnosti léčitelé nést jasnou právní odpovědnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?