Od ledna k lékaři s peněženkou

8. 11. 2007 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Poplatky u lékaře budou platit všichni. Děti, kojenci v inkubátoru, dospělí i důchodci, lidé s rakovinou, diabetici, kardiaci, invalidé, prostě všichni, které lékař vyšetří. Julínkova reforma zdravotnictví vytahá pacientům z kapes tisíce korun. Zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost poplatky vybírat...


Strop poplatků a doplatků za léky 5000 korun ročně mnoho pacientů překročí

ČSSD podala ústavní stížnost

Od ledna budeme u lékaře platit 30 korun, za den v nemocnici 60, za pohotovost 90 a za každou položku na receptu 30 korun.

Poplatky u lékaře budou platit všichni. Děti, kojenci v inkubátoru, dospělí i důchodci, lidé s rakovinou, diabetici, kardiaci, invalidé, prostě všichni, které lékař vyšetří. Julínkova reforma zdravotnictví tak vytahá pacientům z kapes tisíce korun.

Zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost poplatky vybírat. Jinak jim hrozí pokuta 50 000 Kč od zdravotní pojišťovny. Kromě toho budeme platit i doplatky za léky. Strop poplatků u lékaře a doplatků za léky je 5000 korun ročně. Do něho se ale nebude započítávat pobyt v nemocnici (60 korun za den) a návštěva pohotovosti (90 korun). Tyto poplatky se budou platit zvlášť.

Julínek chce regulačními poplatky ušetřit ročně pět miliard korun a zároveň donutit pacienty, aby více zvažovali návštěvu lékaře.

Jak se bude vybírat

Jak se bude vybírat, je zatím v mnoha případech nejasné. V ordinacích praktických lékařů, specialistů, u zubaře to půjde z ruky do ruky, přímo v ordinaci.

V nemocnicích bude vybírání složitější a každá nemocnice si způsob určí sama. Někde se peníze budou skládat do pokladny, jinde platit kartou nebo složenkou. Jiné to ale může být v ambulancích nemocnic, kde se zřejmě také bude platit z ruky do ruky stejně tak jako na pohotovosti.

„Když pacient řekne, že nemá peníze, to se s ním lékař bude prát?“ ptá se v této souvislosti stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath. „Jestliže se pacient bude chtít lékaři pomstít, řekne, že nemá třicetikorunu na poplatek, a pojišťovně pak může napsat, že doktor ho od něj nevybral. Ta by pak lékaři měla dát pokutu 50 tisíc korun. Jak absurdní.“

Pacient nemá automatický nárok na vydání potvrzení o tom, že poplatek u lékaře zaplatil. Dostane ho tehdy, když si ho vyžádá. Pokud pacient v roce limit poplatků u lékaře a doplatků za léky 5000 korun překročí, zdravotní pojišťovna by mu měla do 60 kalendářních dnů tento přeplatek vrátit.

Pokud peníze nedostane, má ze zákona právo zdravotní pojišťovnu o to požádat. Rath se domnívá, že pacienti tak budou v roli prosebníků.

ČSSD podala ústavní stížnost

ČSSD již podala ústavní stížnost na reformu veřejných financí, a tedy i na reformu zdravotnictví. „Nesouhlasíme s reformou. Je vůči pacientům amorální,“ soudí Rath.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek také považuje poplatky za nepřijatelné. „Zhorší to vztahy mezi lékaři a pacienty.“

Podobně soudí i prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. „Julínek zatížil poplatky i děti, a to je arogantní postup, který nepřijímáme.“

Možná bariéra

„Ústavní soud by měl říci, zda regulační poplatek je či není ve skutečnosti bariérou pro chudé lidi k tomu, aby péči čerpali,“ soudí doktor Ondřej Dostál z pražské advokátní kanceláře JUDr. Bohumila Holubová.

Podle něj pro určitou skupinu pacientů bude poplatek 30 korun bariérou a pak by regulační poplatky byly protiústavní.

Onou bariérou by poplatky mohly být zhruba pro 70 tisíc lidí, kteří jsou v ústavech sociální péče. Ti 85 procent svého příjmu dávají ústavu za to, že jim zajistí ubytování a určitou péči. V ní ale není zahrnuta zdravotní péče.

Za oněch 15 procent, které jim z příjmu zbudou, což je v průměru asi 1200 korun měsíčně, si kromě plen, poplatků za rozhlas a televizi budou muset ještě zaplatit lékařskou péči.

Na to ale mít nebudou, a pro ně to tedy bude bariéra k čerpání zdravotní péče. A z jejich pohledu je to protiústavní. Zatím není jasné, kdy se ústavní soud bude stížností zabývat a jak rozhodne.

Proto od ledna si musíme připravit peníze při návštěvě lékaře.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?