Od VZP odejde letos podle očekávání ředitele přes 80.000 lidí

10. 6. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) odejde letos podle očekávání ředitele Zdeňka Kabátka stejně lidí jako loni, kdy jich odešlo téměř 89.000. Kabátek to řekl ČTK. K odlivu podle něj přispělo to, že VZP nedokázala obhájit svůj mediální obraz, jde hlavně o kauzy IZIP a Protonové centrum.


Na rozdíl od ostatních pojišťoven také zanedbala aktivní přesvědčování pojištěnců o tom, že je pro ně výhodné u VZP zůstat.

Některé zdravotní pojišťovny lákají k přestupu pojištěnce třeba v reklamě na krabicích mléka, jiné mají bannery na zpravodajských serverech. Posílily také aktivitu náborářů, protože už jen do 30. června mají lidé čas na to, aby dali žádost o přestup k jiné zdravotní pojišťovně.

„Já zcela otevřeně přiznám, že očekávám, že nám pojištěnci odejdou, protože jsme udělali mnoho chyb, které se týkaly obrazu pojišťovny navenek. Udělali jsme také mnoho chyb, které se týkaly aktivního přesvědčování pojištěnců o tom, že mají zůstat u VZP. Takže výsledek bude jistě negativní, jsem na to připraven, jsem ochoten ho obhájit v tom smyslu, že umím pojmenovat příčiny, proč k tomu dojde,“ řekl Kabátek, který největší pojišťovnu s téměř 6,1 milionu pojištěnců vede právě půl roku. Správní rada VZP ho jmenovala ředitelem od 1. prosince 2012 po odvolaném Pavlu Horákovi.

V příštím přestupním termínu, který je 30. června 2014, bude VZP podle Kabátka už určitě aktivní. „Jsme připraveni obrátit trend a získat pojištěnce,“ řekl. Podle ředitele nemají pojištěnci důvod odcházet. Bez ohledu na pošramocený mediální obraz je VZP pořád nejsilnější pojišťovnou s největší sítí poskytovatelů a největší sítí poboček. „Po šesti měsících ve funkci si troufnu říct, že VZP je i pojišťovnou s obrovským potenciálem lidských zdrojů, kvalitních lidí, kteří dokážou pro firmu dýchat a dokážou vytvářet výsledky,“ uvedl.

K odlivu pojištěnců doplnil mluvčí VZP Oldřich Tichý, že řada jich odešla pod vlivem nefér praktik konkurence. Svaz zdravotních pojišťoven řešil situace, kdy náboráři lidem tvrdili, že VZP končí, a zmanipulovali je k přestupu. Kvůli pochybnostem o postupu při náboru nových pojištěnců Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) podalo ministerstvo zdravotnictví před pár dny trestní oznámení. VoZP kritiku odmítla.

Kabátek nechtěl kauzu komentovat. Řekl jen, že se nechce obhajovat tím, že konkurence používá metody, které jsou na hraně. Spíše než u druhých hledá prý chyby u sebe. „Myslím si, že bychom si měli říct, co umíme udělat aktivně pro to, abychom uspěli. To, že konkurence užívá metod, které jsou pro nás nepřijatelné, to je další věc,“ řekl.

Od loňska zákon změnil termíny přestupu z prvního dne čtvrtletí na první den roku. Půl roku předem musí klient oznámit rozhodnutí přejít jinam. Kabátek k tomu uvedl, že čtvrtletní přestupní termíny nutily VZP k větší aktivitě a systematičnosti v naplnění projektů, které osloví klienty.

„Já si nemyslím, že my máme špatný produkt, ale potřebujeme sdělit klientům, že ten dobrý produkt máme. Na to jsme rezignovali, zapomněli jsme na to, že klientům musíme neustále opakovat, že jsme ta dobrá a kvalitní pojišťovna. Ostatní pojišťovny to dělaly a dělaly to velmi chytře a dobře, za to je musím jen chválit,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?