Odboráři Fakultní nemocnice v Olomouci žádají nárůst mezd

10. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšší mzdy pro zaměstnance požadují v letošním roce odboráři Fakultní nemocnice v Olomouci. Na kolektivní smlouvě se s vedením největšího zdravotnického zařízení v kraji zatím nedohodli. Odbory ostatních krajských nemocnic již k dohodě dospěly, zvýšení mezd nežádaly...


OLOMOUC -

Podle odborářů fakultní nemocnice by zvýšení mezd mohlo umožnit navýšení plateb od pojišťoven, které nařizuje vyhláška ministerstva zdravotnictví.

„Chtěli bychom sedmiprocentní nárůst průměrných platů. Vycházíme z vyhlášky ministryně zdravotnictví, podle níž by se měly platby od pojišťoven zvýšit o tři procenta. Vznikne tedy určitý finanční polštář a bude záležet jen na našem managementu, jak jej využije,“ uvedl šéf odborů nemocnice Zdeněk Mrozek.

Od Nového roku se nařízením vlády měly zvednout tarifní platy zaměstnanců ve veřejných službách a správě. U zdravotníků by to mělo být o sedm procent.

„Už to je pro nás zátěž. Víme ale, že si to zaslouží, a máme zájem mzdy zvyšovat. Podmiňujeme to ale zlepšováním hospodářského výsledku. Zákon nám ukládá hospodařit s vyrovnaným rozpočtem,“ připomněl ředitel nemocnice Jaroslav Vomáčka.

V přerovské nemocnici je už kolektivní smlouva uzavřena. „Měli jsme obavy, aby se zvýšení tarifní složky mzdy neprojevilo na krácení nenárokových složek. Vedení slíbilo, že k ničemu takovému nedojde. Dohodli jsme se tedy celkem rychle,“ vysvětlil odborový předák Martin Mráz.

Odboráři v nemocnici ve Šternberku kolektivní smlouvu zatím nepodepsali, ale podle šéfa odborů Stanislava Miša je jednání u konce.

„Domlouváme ještě podrobnosti penzijního připojištění. Pak dohodu podepíšeme,“ upřesnil. Podle něj zaznamenaly odbory úspěch v sociální oblasti.

„Přistoupili jsme na návrh odborů, že budeme z fondů na kulturu připlácet zaměstnancům na penzi,“ řekl ředitel šternberské nemocnice Vítězslav Vavroušek.

S vedením se dohodli i odboráři prostějovské nemocnice. Podmínky zůstávají stejné jako loni.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?